Com valores el curs, en termes de contingut, professorat, adequació a la realitat, l'orientació pràctica?
Feia molt temps que volia saber què és això de la mediació familiar i aquest post grau m’ho ha permès. Buscava que fos presencial, "no ho entenc d’altra manera", amb un horari que no interferís molt en la meva vida laboral i familiar.
Així que quan vaig veure’l, a través del col·legi, no ho vaig dubtar, tot i que havia de conjugar moltes coses: família, feina, oci... He de dir que no em penedeixo, ha estat gairebé un any que ha passat volant!!!
Hem fet un recorregut des de l’origen del conflicte, passant per la legislació vigent, maneres d’afrontar un conflicte, diferents mètodes de resoldre’ls, la mediació familiar i tot, de la ma de professionals de diferents disciplines, sociòlegs, educadors socials, treballadors socials, psicòlegs, advocats, filòsofs. Cadascun d’ells aportant la visió pròpia de la seva disciplina i la seva experiència en mediació.
Què en penses de que els docents siguin persones en actiu?
El fet que la gran majoria de docents estiguin en actiu com a mediadors, o ho hagin estat, fa que vagin fent referències a la realitat de la mediació, que no sempre és una realitat fàcil. També ha estat interessant que a mesura que hem anat avançant per els diferents mòduls formatius del postgrau s’han anat incorporant altres alumnes, ja formats en mediació, però que feien la formació d’actualització, el que ha aportat un punt més de riquesa.
Què t'aporta a la teva formació i el teu bagatge professional?
Porto uns 20 anys treballant de treballadora social, els darrers 16 a la Fundació el Maresme, amb persones amb discapacitat intel·lectual.
Penso que el reciclatge professional i la formació continuada és imprescindible per no quedar-te aturat en el temps. La formació en mediació familiar i resolució de conflictes és un complement molt valuós per a tots aquells que treballem amb i per les persones.
En el dia a dia professional i personal, ens anem trobant situacions que generen conflictes i la manera de resoldre-les és bàsic. Si podem trobar una manera dialogant de fer-ho, millor per tots. Aquest post grau m’ha dotat dels coneixements i eines per poder gestionar aquestes situacions conflictives, tot i que encara em queda molt per aprendre.
Amb el col·lectiu amb el que treballo, sovint sorgeixen conflictes, de la persona amb discapacitat intel·lectual amb la pròpia família, amb els veïns i amb els companys de feina.
Com veus la mediació?
Veig la mediació com una manera de retornar a les persones la capacitat de resoldre els seus propis conflictes, de gestionar la seva pròpia vida, els pot ajudar a ser conscients i reconèixer les necessitats de l’altre, a posar-se d’acord, a trobar la millor solució, triada per ells mateixos.
Per a les persones amb discapacitat intel·lectual, i per tots en general, el fet que se sentin reconegudes, que puguin resoldre aquelles situacions conflictives que els crea malestar, mala convivència, etc, de manera dialogant, és un pas més cap al reconeixement dels seus drets, una manera més de donar-los les regnes de la seva vida. M’agrada poder acompanyar a les persones en aquest procés.
Per Marta Ribas