El Col·legi impulsa, des de 1998, el Premi de Recerca en Treball Social Dolors Arteman. Un premi que es convoca cada dos anys amb l'objectiu de promoure la recerca entre les i els professionals del treball social, d'incentivar les bones pràctiques professionals i de potenciar la innovació en l’àmbit de la intervenció social. Hi col·laboren l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, la Diputació de Barcelona i el Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat.
Aquest guardó consta de dues categories:
- “Millor treball de recerca finalitzat” en l’àmbit del treball social, amb una dotació de 6.000 euros.
- “Millor proposta de recerca a realitzar” en l’àmbit del treball social, amb una dotació de 3.000 euros.
El jurat de cada edició està integrat per la degana del Col·legi, la directora de l’RTS, representants de les universitats catalanes que imparteixen el Grau de Treball Social i representants de les institucions col·laboradores.
El dimarts 15 d'octubre, vam celebrar a la Seu Central del TSCAT, l'acte de lliurament de la 12a edició dels Premis.
En aquest acte es van entregar els guardons en les dues categories del Premi a les següents recerques:
► "La intervención familiar en oncología. Aportaciones desde el trabajo social sanitario", de Mercè Riquelme Olivares, com a “Millor treball de recerca finalitzat”, dotat amb 6.000 euros.
► "La atención integrada a las personas sin hogar entre ámbitos de salud y social", de Guiomar Riaño Baztan, Natalia Parejo Muñoz, Rosa Colomer Campos, M. José Blázquez Seoane, Blanca Catalán Osete, Adriana Mas March, Cristina del Río Regí, Dayana Tabilo Álvarez i Luisa Hoyos Núñez, com a “Millor treball de recerca a realitzar”, dotat amb 3.000 euros.
L'acte va comptar amb la participació de la degana del TSCAT, Conchita Peña; la treballadora social i cap de Gabinet, Ciutat de Drets, de l'Ajuntament de l'Hospitalet, Clara Verdaguer; el gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, Josep Muñoz; i la directora general de serveis socials del Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya, Anna Vila; la membre del Jurat, Elena Requena, així com de les guanyadores d'aquesta edició.
- Millor treball de recerca finalitzat: "Voluntariat i professionals: sinergies en el Tercer Sector Social". Autora: Carolina Blavia Galindo
- Millor proposta de recerca a realitzar: "Com es construeix la recuperació en salut mental? Una resposta a partir de l’anàlisi en profunditat de deu casos d’èxit". Autora i autor: Maria Isabel Escuder Madaña i Xavier Miranda Ruche
- Millor treball de recerca finalitzat: "El trabajo social en acción. Prácticas profesionales en los Servicios sociales básicos". Autor: Sergi Sánchez Castiñeira
- Millor proposta de recerca a realitzar: "Les competències digitals dels treballadors socials". Autora: Judit Castellví i Majó
- Millor treball de recerca finalitzat: “Treball Social en Salut Mental. Una anàlisi de la Disciplina i la Identitat Professional a Catalunya”. Autor: Xavier Miranda Ruche.
- Millor proposta de recerca a realitzar: “Qui governa els serveis socials en el món local”. Autores i autor: Mercè Ginesta Rey, Maite Boldú Alfonso i Xavier Casademont Falguera.
- Millor treball de recerca finalitzat: "Intervenció comunitària i rol dels Professionals als serveis socials a Barcelona (Catalunya) i Mont-real (Quebec): una anàlisi comparada". Autora: Marta Ballester Frago.
- Millor proposta de recerca a realitzar: "La intervenció social amb famílies en situació de cronicitat en els serveis socials bàsics". Autores: Alba Pirla Santamaria, Laura Haro Pérez, Ester Siscart Pifarré, Vanessa Vilas Miró, Sara Sabes Latorre, Assumpció Farré Monjo, Teresa Villas Espitia, Montserrat Massana Esteve i Herminia Vicente Añaños.
- Millor treball de recerca finalitzat: "Vic, ciutat amiga de les persones grans: converses ciutadanes per al segle XXI". Autores: Laura Torrabadella, Sílvia Iannitelli i Elisabet Tejero
- Millor proposta de recerca a realitzar: "Una mirada antropológica a la problemàtica de los trastornos mentales severos en el contexto de residencias asistidas para la tercera edad: el caso del Camp de Tarragona". Autora i autor: Elisa Alegre Agís i Eduard Guasch Valls.
- El jurat va decidir fer una menció especial al projecte “Un modelo penitenciario inspirador de resiliencia. La unidad terapéutica y educativa”. Autora: Natàlia Sánchez Delgado.
Millor treball de recerca finalitzat: desert
Millor proposta de recerca a realitzar:
- “Impacte dels canvis de la Renda Mínima d’Inserció sobre les famílies de Lleida”. Autores i autors: Carles Alsinet (coordinador.), Alba Pirla, Assun Farré, Joan Canut, Lorena Bertran, Sara Sabes i Tere Villas.
- “Mirando a la libertad. Principio de inserción y resocialización en los centros de internamiento de medidas judiciales de menores de Cataluña”
Treball premiat: "Experiència d’us i resultats d’una escala de valoració socio-familiar en ancians per part de treballadors socials en serveis socials i sanitaris en una comarca". Autores: Carme Guinovart Garriga, Eva Rovira Soler i Anna Rufí Vilà
Treball premiat: "¿Se puede? Realitzat a partir del Treball Social en domicilis de gent gran". Autora: Lola Toledano.
Treball premiat: "Trabajo social: ideología, práctica profesional y Sociedad". Autora: Josefa Fombuena Valero
Aquesta Edició va quedar deserta i la Junta va decidir tornar a convocar la III Edició.
No s’ha trobat cap informació a l’arxiu col·legial.
Treball premiat: "Avaluació de resultats d’un model d’atenció psicosocial en cures pal·liatives".
La col·legiada Maria Dolors Arteman i Boix (Barcelona, 1934 - 2004) va ser una treballadora social pionera en diversos camps del Treball Social. Després d’obtenir el títol d’Assistent Social el 1964, va estar entre el 1966 i el 1971 immersa en el projecte de desenvolupament comunitari del barri del Besòs, un barri que aleshores tenia grans mancances de serveis i equipaments bàsics.
Més tard, del 1971 fins al 1978, va treballar a l’Associació Aspanias, on es va comprometre amb la lluita de les famílies en defensa dels drets de les persones amb deficiència mental. D’aquesta manera, iniciava un camí de fort reconeixement dels drets d’aquest col·lectiu. Un cop iniciada la democràcia, va treballar en l'organització dels Serveis Socials de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat com a cap de serveis i coordinadora d'àrea.
Dolors Arteman va ser una dona amb gran empenta i compromís cap a la professió. Una passió que compartia juntament amb la seva vocació artística: el dibuix, la pintura i el gravat.