Els RetraTS que apareixen en aquesta pàgina són fruit del treball realitzat pel Seminari Permanent d'Història del Treball Social a Catalunya que té l'objectiu d'oferir els perfils biogràfics de les treballadores i treballadors socials que amb la seva tasca han contribuït especialment a la construcció del treball social i de la professió de treballador/a social a Catalunya.
En aquesta pàgina, per tant, hi trobareu uns apunts biogràfics sobre les persones que des dels inicis del treball social a Catalunya com a activitat professional en el segle passat, van anar obrint camins per tal d’iniciar i desenvolupar el treball social en els diferents camps de la intervenció individual i comunitària.
El propòsit d'aquesta iniciativa és doble:
- Fer una aportació a la història del treball social a Catalunya, tot conservant la seva memòria històrica, des de la perspectiva de les activitats i tasques de les professionals pioneres.
- Retre un homenatge a aquestes professionals, els noms i fets de les quals podrien ser oblidats amb el pas del temps, si no es fa un esforç per conservar-los.
Més informació sobre el projecte RetraTS
En la present recopilació de dades biogràfiques no hem pogut incloure totes les professionals que hi han contribuït amb el seu fer i el seu saber; en alguns casos per impossibilitat de trobar-ne dades comprovables. Tanmateix, hem pogut recollir una mostra, que esperem que sigui representativa i significativa, de les capdavanteres en els diferents àmbits d’actuació professional i de les que – de forma destacada – continuaren les tasques inicials fins als moments actuals.
Totes elles i tots ells han excel·lit en una o més esferes d'actuació que sintetitzades considerem que són:
- L’inici i el lideratge de projectes o d’activitat rellevant per a la professió.
- La docència i la formació permanent.
- La participació i la promoció de l'associacionisme professional.
- La recerca sobre el treball social i per al treball social.
- Les publicacions relacionades amb la docència, la recerca o la divulgació del treball social.
- L'àmbit polític.
Tenint en compte aquestes esferes prioritàries d'actuació, en la relació de dades biogràfiques, que apareixen per ordre alfabètic dels primers cognoms, hi figuren dades referents a les primeres directores de les diferents escoles de treball social a Catalunya ja que, gràcies a elles i a la seva tasca en la formació dels futurs professionals, el treball social va anar aconseguint un pes específic i renovador en el si de la societat catalana.
Així, hi figura la primera directora de l'escola d'assistents socials de Barcelona, fundada el 1932, que era la primera de Catalunya i de tot l'Estat. Hi són presents dades de les primeres directores de l'escola de visitadores socials de Barcelona, i de les escoles d'assistents socials de Sabadell-Terrassa, Tarragona, Manresa i Lleida.
En els fonaments de la professió i de la cohesió dels professionals cal remarcar el paper transcendental que hi tingueren les associacions d’assistents socials. Les primeres promocions – en els anys 30 del segle passat – ja van sentir la necessitat d'agrupar-se en associacions per aconseguir els seus objectius professionals, entre els quals eren primordials: la formació continuada, el reconeixement acadèmic de la professió, i la consolidació de la professió, aleshores pràcticament desconeguda.
La primera associació d'assistents socials de Catalunya (i també la primera de tot l'Estat) va ser la de Barcelona, constituïda el novembre de 1934. Al llarg dels anys van existir set associacions d'assistents socials a Catalunya. Per ordre cronològic de fundació van ser: l'Associació d'Assistents Socials de Barcelona, l'Associació de Visitadores Socials Psicòlogues de Barcelona i les associacions de Sabadell - Terrassa, de Manresa, de Tarragona, de Lleida i de les comarques gironines. El seu recorregut va culminar en la fusió per a la formació d'una única entitat professional: el Col·legi Oficial d'Assistents Socials i Diplomats en Treball Social de Catalunya, constituït l'any 1983.
La formació del Col·legi, que va ser una fita important tant per als professionals com per a la mateixa professió en el seu servei a la societat, ens ha portat a incloure les dades biogràfiques de totes les presidentes del Col·legi (actualment deganes). També s'hi inclouen les dades biogràfiques de les presidentes de les associacions quan es va acordar la seva fusió en el Col·legi.
Els àmbits en què s'exerceix el treball social són actualment nombrosos. Des d'uns inicis modestos, el treball social s'ha anat desenvolupant i ha entrat a formar part dels equips professionals dels serveis socials, dels serveis de salut, de salut mental, de l'àmbit escolar, de l'atenció a la infància i a l'adolescència, a la gent gran, a les persones amb diversitat funcional, dels serveis de justícia i penitenciaris, etc.
Al llarg dels gairebé noranta anys d'existència de la professió a Catalunya, el treball social s'ha introduït i s'ha fet útil i després imprescindible en tots aquests àmbits i en d'altres. Hem intentat incloure en aquesta pàgina les persones més destacades en cada àmbit, quant als inicis i al desenvolupament, però som conscients que hi manquen encara persones i dades que esperem poder anar afegint i completant, gràcies a una tasca per a la qual comptem amb la col·laboració del col·lectiu professional.
Com altres professions, el treball social ha mantingut activitats de recerca, a les quals alguns dels i les professionals han dedicat temps i esforç. D’aquesta tasca se'n deixa constància, amb les biografies de les professionals que més hi han destacat.
La recerca ha nodrit les nombroses publicacions professionals periòdiques i no periòdiques, moltes de les quals editades o patrocinades pel Col·legi. Entre les periòdiques, hem d'esmentar la Revista de Treball Social, de llarga trajectòria i degana de les publicacions de treball social d'Espanya. Totes les directores de la revista estan incloses en la present relació de biografies.
Amb l’arribada de la transició política en els anys 70 del passat segle, hi hagueren professionals que optaren per un compromís polític. Trobem professionals del treball social que van ser elegides alcaldesses, regidores, diputades (del Parlament de Catalunya i del Congrés de Diputats) i senadores. S'inclouen dades sobre les seves funcions en l'època democràtica, però no hi figuren les activitats de compromís polític clandestí desenvolupades abans de la transició democràtica per elles mateixes o per altres.
Finalment, volem reiterar que esperem i encoratgem la participació de tots i totes per anar revisant, completant i enriquint aquests apunts biogràfics. La present pàgina de RetraTS biogràfics és un projecte impulsat per la Junta de Govern del Col·legi, coordinat pel Seminari Permanent d'Història del Treball Social a Catalunya i portat a terme gràcies a la tasca esforçada i minuciosa de Pilar Porcel i Omar.