L’objectiu és ser un espai per compartir la nostra professió en aquest àmbit específic i transmetre les experiències, els malestars, les inquietuds, participacions, etc. És una Comissió de llarg recorregut que porta molts anys i per la qual han passat moltes companyes, i sempre hem mantingut aquest objectiu de ser punt de trobada professional i personal. Vetllem perquè les noves incorporacions també s’impregnin d’aquesta manera de tractar-nos entre nosaltres.
L’àmbit de la salut mental és molt divers i tenim la sort de comptar amb una Comissió molt àmplia i diversa la qual està configurada per professionals que exerceixen la seva professió en serveis diferents de la mateixa xarxa. Això ens ajuda per abordar temes amb una visió molt plural. Ens recolzem, compartim i aprenem.
Ens trobem un cop al mes. Quatre reunions a l'any són presencials a la seu del TSCAT i la resta híbrides. A cada reunió redactem una acta que ens permet fer seguiment d’aquells temes que considerem importants. També generem petits grups de treball per abordar assumptes més concrets com pot ser: de formació, un escrit reivindicatiu, fer un pòster per a una jornada, recollida de dades, etc. A les reunions també compartim les informacions d’espais que assistim en representació del TSCAT o que hi participem per circumstàncies laborals. D’aquesta manera podem conèixer cap a on va la salut mental i a on s’està posant el focus des de l’àmbit polític.
És cert que ens els darrers anys les peticions per formar part de la Comissió van en augment. No totes es concreten, però existeix un interès. En l’àmbit de la salut mental hi ha una gran diversitat de proveïdors de salut, cadascun amb les seves formes de fer i especificitats, i això pot fer que les professionals de treball social es puguin sentir sovint poc recolzades o escoltades. El fet d’estar en un espai com és una Comissió i compartir el que et passa, pot ajudar molt.
Un tema força transversal i que apareix sovint a les reunions és la manca d’habitatge en el camp de la salut mental. No es generen centres residencials nous, tenim la informació que hi ha territoris molt deficitaris pel que fa a les places. També parlem dels nous perfils de persones ateses en els serveis de la xarxa de salut mental, tant infantil/joves com adults, fent palès la manca de recursos per abordar les seves necessitats específiques.
Centrant-nos en la professió, el fet de contractar treballadores socials a mitja jornada o que pivotin en diferents serveis de salut mental no ens sembla una bona pràctica. Aquestes contractacions no ajuden a la professió. O ja no et dic els dispositius de salut mental on no hi ha la figura de la treballadora social...
Som una Comissió amb bona sintonia, acollidora i que ens agrada compartir l’expertesa i potencial de cada membre que hi participem. Hi ha una riquesa a nivell professional amb un alt nivell humà. Això permet a cada membre sentir-se partícip del grup.
Aprofito per animar les professionals de les quatre províncies a posar-se en contacte amb nosaltres. Tenim ganes d’aprendre de noves professionals i estem encantades de ser cada cop més, perquè quantes més som, més podem fer.