Amb motiu de la convocatòria per cobrir tres places per al Consell, entrevistem les seves integrants per conèixer una mica més la seva tasca i funcionament.
1. S’han obert tres places per formar part del Consell de Deontologia, quin seria el perfil de persona que esteu buscant?
Al CDP li calen persones compromeses amb la professió i amb l’ètica, amb ganes de deliberar, discutir i reflexionar; de treballar en equip i amb ganes d’enriquir-se mútuament. I, a més, és necessària una formació bàsica en ètica.
2. S’han de complir molts requisits per formar part del Consell?
No, és senzill. Cal estar col·legiat, tenir un mínim de 5 anys d’experiència com a professional del treball social i tenir formació en ètica.
3. Per a la gent que s’estigui plantejant la possibilitat de demanar plaça i us vulgui conèixer una mica millor, qui formeu part d’aquest Consell?
Ara mateix som quatre integrants, després d’una etapa de dos anys amb estabilitat de set membres. Les persones que actualment estem al Consell som de l’àmbit de la salut i de la infància. Tenim entre 30 i 60 anys, som totes dones, i algunes combinem tasques de docència, d’atenció directa i de dedicació al Consell.
4. Quina és la tasca que feu?
La tasca principal és la de respondre les consultes de la col·legiatura sobre qüestions ètiques o deontològiques, i també de la Junta del Col·legi. Fomentem espais de reflexió ètica i també la formació en aquest àmbit. Actualment tenim el repte d’actualitzar el Codi d’Ètica i Deontològic.
5. Per què és important la tasca que fa el Consell?
Perquè visibilitzar la perspectiva ètica i vetllar per la reflexió i deliberació és inherent a la nostra pràctica professional. I actualment, tenint en compte el moment social que vivim, en què sovint prima la rapidesa i els resultats numèrics als processos consensuats, d’aprenentatge i de creixement personal i col·lectiu, esdevé un aspecte indispensable en la nostra professió.
6. Com us organitzeu? Quina és la vostra dinàmica de treball?
Ens reunim un cop al mes, durant unes 2h, combinant la presencialitat i la via telemàtica. Podem fer reunions extraordinàries si es requereix o bé reunir-nos amb una freqüència bimensual si el volum de feina ho permet. Ens comuniquem molt per correu electrònic, de fet les deliberacions prèvies sovint les fem per aquesta via, treballant documents de forma col·laborativa, cosa que permet que cadascuna pugui anar treballant al seu ritme.
7. Per últim, que diríeu a les col·legiades i col·legiats per animar-les a formar part del Consell?
Els diríem que els estem esperant, que el CDP el formen els seus membres i el tarannà que li imprimeixen. Tenim ganes d’incorporar noves veus i fer un treball de qualitat, i per això ens cal que s’animin.
Anima't a formar part del Consell de Deontologia Professional del Col·legi