Ja han passat quasi deu dies que la Marta Alvárez, el Carlos Hidalgo, la Pilar Naya, l'Emma Pérez i la Judit Rodríguez, les cinc integrants de l'Equip d'Emergències del Col·legi activades per donar suport, durant 3 dies, en l'atenció a les persones afectades per la Dana, van tornar de València.
Ahir, la Junta de Govern, encapaçalada per la degana, Conchita Peña; i amb la presència de la vicedegana, Mercè Cívit; el secretari, David Rodríguez, i la vicesecretària, Meritxell Ortiz, va fer una trobada amb les membres de l'Equip, acompanyades per la referent de la Comissió d'Emergències, Àurea Prats, per conèixer de primera mà les impressions i experiències de l'Equip en aquesta activació.
"Volem agrair-vos la dedicació, l'empempta i la professionalitat demostrada en aquesta activació. Aquest espai d'avui és una oportunitat per escoltar-vos i compartir com us sentiu, la vostra experiència i, per suposat, tot allò que creieu que calgui millorar", va apuntar la degana.
Per la seva banda, la referent de la Comissió d'Emergències va explicar que "estem en un moment de pair l'experiència, de prendre temps per reflexionar, recollir i pensar. És una emergència que encara està viva i ens hem de donar un temps per buidar tot el que s'ha fet i fer una valoració final de la nostra intervenció".
Durant la trobada, les integrants de l'Equip van anar explicant les sensacions i les experiències viscudes durant la intervenció a València. "Com equip de seguida ens vam acoplar molt bé i això ens ha ajudat a afrontar millor les situacions complicades que ens hem anat trobant", explicava la Marta. A banda de la "gran cohesió de l'equip", la Judit va destacar "la bona acollida per part del Col·legi de València i de les companyes del Consejo presents allà, així com el gran suport i recolçament que ens ha donat el TSCAT i que ens ha fet sentir cuidades en tot moment".
La intervenció a València va consistir, bàsicament, en posar-se a disposició dels Serveis Socials dels municipis afectats per donar-los suport a l'hora d'atendre la població. "Ens van separar en dos equips per poder anar a diferents municipis i això ens va permetre veure com treballaven i com estaven afrontant l'emergència", explicava la Marta. "Aquesta divisió en dos es va fer perquè des del Col·legi de València i des de les companyes dels Serveis Socials ens veien com les expertes, i volien aprofitar aquesta expertesa al màxim", apuntava la Pilar.
Més enllà de la feina amb la població, també es va fer un treball molt important amb els equips dels Serveis Socials dels municipis. Tal i com explicava la Pilar "les companyes d'aquests equips estaven una situació molt complicada. Algunes s'havien quedat sense casa, altres portaven dies sense dutxar-se... A més, estaven afrontant l'emergència sense llum, ni ordinadors. Així que s'havia de fer tot a "l'antiga" i amb molta calma i tranquil·litat".
Durant els tres dies d'intervenció, l'Equip va realitzar un total de 353 intervencions, cosa que va donar per viure tot tipus de situacions. "Vam arribar una setmana després i la gent seguia en estat de shock. Fins que no rascaves una mica, no ho començaven a treure tot", apuntava el Carlos. "Sobretot, contiuava explicant, veies que a les zones on les necessitats bàsiques ja estaven cobertes, ja començaven a sortir les qüestions emocionals". "Hi havia molta gent gran que portava 10 dies tancada a casa, que no volien sortir perquè tenien por quan es feia fosc o per por de caure", relatava l'Emma.
Un dels aspectes que ha aflorat en aquesta emergència és el valor que adquireix la comunitat i el veinatge quan passen situacions d'aquest tipus. "Nosaltres teníem un llistat amb els pisos a visitar, però parlaves amb els veïns i t'explicaven a quins calia anar i a quins no. El seu suport i les indicacions que ens donaven han estat clau. Ens feien el cribatge!", indicava la Pilar.
Totes les integrants de l'Equip també van coincidir a destacar les gran quantitat d'històries personals impactants que es van trobar i en la gran necessitat de les persones afectades de parlar i d'abraçar, així com l'agraïment general per part de la població davant l'ajuda rebuda en aquests moments tant difícils.
Des del TSCAT, volem donar les gràcies a les cinc integrants de l'Equip d'Emergències per la gran feina feta!