El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pacte Nacional de Salut Mental, un nova estratègia de país que treballarà per canviar l’enfocament i tractament de la salut mental a Catalunya.
El nou model que proposa el PNSM està basat en la prevenció, atenció i recuperació biopsicosocial que té en compte els diversos factors que influeixen en el benestar d’una persona, garantint en tot moment els drets de les persones. Proposa un salt endavant per deixar de tractar les persones afectades amb un problema de salut mental com a pacients per convertir-les en part activa de tot el procés i fer possible una veritable integració a la societat.
El Col·legi, a través de la representació del referent de la Comissió de Salut Mental, Adam Benages, ha estat una de les nombroses entitats i institucions que com a participants de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental s'ha encarregat de l'elaboració del PNSM. Durant tres anys, hem participat a les diferents trobades i reunions per analitzar la situació de la salut mental a Catalunya i teixir aquesta una nova estratègia.
A Catalunya, 1,2 milions de persones té un trastorn mental. D’aquests, el 24% de més de quinze anys declara tenir malestar emocional, mentre que un 7,4% de la població de quatre a catorze anys reconeix patir un problema relacionat amb la salut mental. Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones al món patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.