El 28 de maig, se celebrarà la III Cimera contra les causes estructurals de la corrupció, en la qual el Col·legi hi estarà present com ho ha estat en les dues anteriors.
Per conèixer una mica millor els inicis, funcions i paper del TSCAT, us compartim aquest article elaborat per Francina Planas, vocal de la Junta de Govern.
El 9 de desembre de 2015, Dia Internacional de Nacions Unides contra la Corrupció, es va signar al Parlament de Catalunya el Pacte Social contra la Corrupció. Des de llavors, més de 70 entitats, col·legis professionals, plataformes, sindicats, partits polítics... s’han compromès a impulsar-lo, entre ells el TSCAT que hi va ser des del primer dia, signant-lo la Núria Carrera.
El 20 de febrer de 2016 es constitueix l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, que neix amb els objectius de formar un espai ciutadà, que vetlli per l’aplicació de les propostes prioritàries del decàleg del Pacte Social contra la Corrupció, implicant les organitzacions dels diferents sectors socials i facilitant l’actuació del Pacte en els diferents ens locals.
Des de llavors, l’Observatori ha complert la funció de fer propostes i seguiment pel compliment del Pacte i de les dues Cimeres contra la Corrupció, celebrades al juliol de 2020 la primera i el juliol de 2022 la segona, sempre amb l’assistència de la degana del TSCAT, Conchita Peña.
El 2021 es crea l’Associació Observatori Ciutadà contra la Corrupció (O3C), per tal d’enfortir i consolidar l’Observatori, dotant-lo de personalitat jurídica pròpia. El TSCAT va prendre llavors la decisió de no ser membre de l’Associació, però mantenir el seu compromís amb les Cimeres i els seus acords.
El balanç que realitza l’Observatori de tots aquests anys de feina és que els partits no prioritzen prou la lluita contra la corrupció, ja que la majoria de compromisos no es porten a terme.
En aquests moments s’està en el camí cap a la III Cimera, que ja porta un any de retard per la convocatòria d’eleccions anticipades i el canvi de govern. En aquesta Cimera es farà balanç del compliment dels pactes acordats amb anterioritat i s’avançarà en la concreció de la cultura de la integritat.
A la vegada, s’està preparant la commemoració del 10è aniversari de la signatura del Pacte Social contra la Corrupció amb un acte al Parlament de Catalunya el proper desembre de 2025.
Per què és necessari lluitar per la cultura de la integritat?
Vivim en un món on la qualitat de la democràcia, quan aquesta existeix, està en entredit. Al manteniment de casos corrupció, sense repercussió ni judicial ni electoral en la majoria de casos, s’uneix la proliferació de notícies falses (fake news), quan no directament mentides, que a base de repetició acaben calant en la majoria de la població.
Tot això fa més necessari que mai defensar la cultura de la integritat, detectant i fent sortir a la llum tots els casos de corrupció i laminació de la democràcia, creant consciència social sobre la necessitat de rebutjar aquests comportaments i exigir la seva reparació i procurant incidir en les causes estructurals de la corrupció.
Què fa el TSCAT?
El Col·legi de Treball Social defensa la justícia social, i aquesta és incompatible amb la corrupció. En conseqüència, no pot deixar d’estar present en totes aquelles iniciatives socials o administratives que fomentin la cultura de la integritat.
Però aquesta tasca demana la dedicació de com més persones millor. Totes nosaltres podem ser agents d’aquesta vigilància i denúncia, encara més quan s’aprovi la llei d’alertadors i alertadores que promou l’Observatori.
I la presència activa del Col·legi a l’Observatori també demana de la participació de col·legiats i col·legiades. Si estàs interessada en implicar-t’hi, posa’t en contacte al correu catalunya@tscat.cat.