La degana del Col·legi, Conchita Peña, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia, han signat la renovació del conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i el TSCAT on s'estableix la col·laboració entre les dues parts per tal de gestionar de forma òptima la resposta coordinada a les necessitats d’atenció social en les situacions d’emergència que s’esdevinguin a Catalunya.
La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat; i la cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de Protecció Civil de la Generalitat, Rosa Mata, han participat també en la signatura d'aquest conveni que, com a novetat, tindrà una vigència de 4 anys prorrogables.
La relació de col·laboració entre Interior i el TSCAT es remunta al 2012, amb la signatura del primer conveni entre les dues entitats. Aquest va ser substituit al juliol de 2020 per un nou conveni, renovat avui, que adaptava la participació de les professionals del TSCAT en el marc del nou Protocol d’atenció a les persones davant d’emergències greus a Catalunya (APCAT), que defineix els procediments d’atenció i estàndards tècnics que estructuren l’atenció de qualitat a la població en emergències que tinguin un especial impacte en relació amb l’atenció a les persones, independentment del tipus de risc o emergència que hagi causat aquesta necessitat.
D'aquesta manera, es garanteix la disponibilitat d’equips de professionals del treball social degudament acreditats i formats per intervenir en les emergències, especialment en les de gran abast temporal, territorial i d’enorme afectació social, tal com ja han fet en emergències com la de Germanwings (2015), ofegaments per la riuada del Sió a Agramunt (2015), en l’accident de bus a Freginals (2016) o en la pandèmia de la COVID-19.
Segons la nota de premsa del Departament d'Interior, el conseller ha agraït “la predisposició i acció al Col·legi Oficial de Treball Social pels seus serveis de forma intensiva en situacions d’emergència”, ha assegurat que amb aquest conveni “es tracta de posar a disposició professionals de l'atenció social en moments de crisi, com ha passat malauradament en alguna ocasió durant la pandèmia o en accidents de trànsit”, ha dit el conseller.
Per la seva part, la degana del Col·legi ha destacat “l'abordatge dels factors socials que impacten durant una situació d'emergències. Són un valor afegit a tota l’atenció que es dona a tota la ciutadania i a les persones víctimes de situacions d’aquestes característiques des d’una mirada molt més integrada que només si es fes una atenció mèdica o de cobertura de necessitats mínimes”. Peña ha posat en valor també “l’atenció psicosocial a les persones afectades, un valor afegit garantit des d’una àrea d’intervenció amb una especial expertesa”.
El conveni també preveu integrar membres del Col·legi en les diferents comissions tècniques i grups de treball que puguin incidir en l’àmbit de l’atenció social com a preparació i resposta a les emergències, assegurar la cooperació entre les dues institucions en propostes de formació i garantir el seguiment dels afectats durant la fase de recuperació.
El TSCAT ja es troba inclòs en el grup logístic de tots els plans de protecció civil, i des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, es comuniquen les situacions de risc i emergència en les que pugui ser necessària la seva actuació. La participació d’aquests professionals és especialment necessària en cas d’una emergència o catàstrofe que afecti a un número important de persones i que requereixin atenció psicosocial.