El passat 17 de febrer, en el marc de la xerrada "L’èxit de la interdisciplinarietat en l’abordatge integral del trastorn d’acumulació. Un procés metodològic per a la intervenció psicosocial des de salut pública" organitzada pel Col·legi, es va presentar el "Manual per intervenir en casos de persones amb greus problemes d'insalubritat als seus habitatges".
Aquest manual pràctic ha estat elaborat per la treballadora social, Lucía Guerrero Ruíz; el tècnic de Salut Pública, Rubén Ramos García; amb la col·laboració del psiquiatra, David Córcoles Martínez.
L'objectiu del document és compartir l'experiència professional al llarg de quinze anys a la Unitat Social del Servei de Salut Pública municipal i posar en valor l’acció social en aquest àmbit tan poc visible en la quotidianitat i tan alarmant i mediàtic quan es descobreix: el de casos de persones en greu situació d’insalubritat en els seus habitatges i amb trastorn d’acumulació.
En aquest manual s’exposa la pràctica diària que es realitza a través de l’elaboració d’una metodologia pròpia i el disseny d’un protocol d’actuació elaborat per la Unitat Social, conjuntament amb el treball realitzat al llarg d’aquest temps amb l’equip del Servei de Salut en el marc de la salut pública i amb l’Equip Multidisciplinari de Suport Especialitzat en Salut (EMSE) (Hospital del Mar, psiquiatria i infermeria). S’exposa doncs com s’ha configurat el model d’aproximació directa a la persona que globalitza tota la complexitat
de la situació-problema, en el qual la treballadora i el treballador social són una peça clau per a la coordinació de tots els serveis.
Aquest enfocament suposa un canvi de paradigma en la intervenció municipal davant aquestes situacions. El treball transversal i en xarxa és el model a seguir per tractar aquesta problemàtica. La combinació dels coneixements i l’experiència dels diferents professionals involucrats (sanitaris, jurídics, de serveis socials, etc.) és el que més pot garantir un abordatge integral que tingui per objectiu no només la resolució de la problemàtica higiènica i de salut, sinó també la sociopersonal, que sovint s’apunta com a causa originària del conflicte.
Us convidem a llegir aquest interessant Manual!