La nit del 26 al 27 d'octubre, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra i ADIF, va organitzar un simulacre a l'Estació de Sants de Barcelona per posar a prova la resposta operativa dels cossos de seguretat i del sistema d’atenció a les víctimes afectades en actes terroristes. Aquesta acció també ha servit per provar l’aplicació del pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatges per ferrocarril (FERROCAT) en escenaris de terrorisme.
En aquest simulacre, que ha comptat amb la participació d’unes 500 persones, es va convidar, com a observadores, a l'Equip d'Emergències del Col·legi, que va estar representat per la referent de la Comissió d'Emergències del Col·legi, Àurea Prats Cinca, i la referent del Grup d'Emergències i Catàstrofes de Tarragona i Terres de l'Ebre, Emma Pérez Pla.
Les representants de l'Equip d'Emergències van centrar la seva tasca d'observació en les carpes on s'atenia a les persones ferides i es feia el cribatge entre les ferides greus i lleus.
A grans trets, es van detectar forces mancances en relació a l'atenció psicosocial que s'hauria d'haver donat a les persones ferides lleus i a les persones desallotjades de l'estació, posant especial èmfasi amb situacions de diversitat funcional o d'estat emocional. Tot i que hi havia una primera atenció a les ferides lleus, el col·lapse de gent provocat per tenir una única persona fent el cribatge inicial, va generar que no es donés una resposta adient a la situació. En aquest sentit, segons indiquen les membres del TSCAT per a d'altres emergències d'aquest tipus caldria apostar de forma més important per l'atenció psicosocial a les víctimes de l'atemptat i les seves famílies.