Hem obert les votacions per escollir les guardonades a la Medalla d'Or 2024, el guardó més emotiu i entranyable que entrega el Col·legi per destacar la trajectòria i la tasca de treballadores socials col·legiades. El termini per votar finalitzarà el dimarts 22 d'octubre a les 14h.
Recordeu que el guardó consta de dues categories que se sotmeten a votació:
- Significació del Treball Social en el moment actual. És a dir, treballadora o treballador social actiu, de referència, dins d’un àmbit d’intervenció concret.
- Trajectòria professional. Treballadora o treballador social amb experiència professional superior a 25 anys amb reconeguda trajectòria de mèrits professionals.
El llistat de candidates, un total de 5, ha estat elaborada per les Delegacions del Col·legi, les Comissions, l'RTS, el Seminari Permanent d’Història, el Consell de Deontologia, l'Equip ‘65 i l'Assessoria de Publicacions No Periòdiques. Tot seguit, te les presentem!
T'animem a votar i a participar d'aquest reconeixement a companyes de professió!
Trajectòria professional
Montse Cusó Torelló
He treballat en els àmbits de l’educació, de la justícia juvenil, de la infància i l’adolescència en risc a la DGAI/DGAIA, i en el de la defensa dels drets dels infants i dels adolescents al Síndic de Greuges de Catalunya. He estat docent en educació secundària i en la formació de treballadores i treballadors socials a la UB i la Ramon Llull, en modalitats presencial i a distància.
Vaig formar part de l’Equip de Redacció i del Consell Assessor de l'RTS. Vaig ser membre de la Comissió executiva de Save the Children i presidenta d’aquesta ONG.
Cristina Rimbau Andreu
Estudis d’Assistent social (1966-1969). Diplomada en Treball Social (1991), Llicenciada en Psicologia (1976), i màster en Recerca Sociològica per la UB (2010). He treballat en els Centre de Diagnòstic i Orientació terapèutica de la Càtedra de Psiquiatria de l’Hospital Clínic (1969-1970) i en el Centre Municipal Fonoaudiològic de Barcelona (1970-1977).
Del 1975 al 2013, he sigut docent de Treball social, Serveis socials i Política social a l’EUTS de la UB, sent-ne professora titular de Treball Social (2000). Directora de l’Escola Superior de Treball social (1976-1985) i Cap d’Estudis de Treball social de la UB (2005-2012). Docent en diversos cursos de formació continuada i de màsters per a professionals dels serveis socials i de l’àmbit judicial. Des de 2014 i actualment, professora del Màster Universitari de Treball social sanitari de la UOC.
Des de l’any 1973, membre del Servei Tècnic de l’Associació d’Assistents socials de Barcelona i coordinadora durant els anys 1975-1977. Membre de la Junta de govern de l’Associació d’AS de Barcelona (1976-1977). Membre del Comitè Assessor de l’RTS del TSCAT (2006-2014). Des de 2018 i actualment, membre de l’Assessoria de Publicacions no periòdiques i membre del Seminari Permanent d’Història del Col·legi.
Participació, direcció i docència en recerca referent a Treball social, Serveis socials, Polítiques socials, Història del Treball social i àmbit social-judicial. També recerca en l’àmbit Europeu. Cap del Departament de Política social de la Fundació CIREM (1992-1997). Directora d’EUROCCAT 1992-2007. Recerca i supervisió en el Departament de Treball social de l’IRES (1986-1988). Membre de l’Associació IMPULS a l’Acció Social i de l’equip editorial del mateix nom. Actualment, membre del Patronat de la Fundació APIP-ACAM, i del SIPOSO (Seminario de Investigación en Politicas Sociales).
Carme Tobella Barés
Treballadora social impulsora dels Serveis Socials a l'Ajuntament de Lleida als anys 80. Va iniciar la seva activitat professional l’any 1977, com a professora a l’Escola d’Assistents Socials de Lleida. L’any 1979 s’incorpora a l’Ajuntament de Lleida com a treballadora social, on va ser directora de Serveis de l’Àrea de Benestar i Cohesió Social.
Va ser presidenta de la Creu Roja de Lleida entre 1987 i 1993. També va ser delegada de la Delegació de Lleida del Col·legi de juliol de 2009 a juliol de 2013. Actualment està jubilada i col·labora com a voluntària a la Fundació Amics de la Gent Gran.
Significació del treball social en el moment actual
Montse Mas Carrillo
Des de 1978, el meu compromís amb el treball social ha estat constant. Vaig començar a l’àmbit sanitari, on vaig veure de primera mà la importància de la intervenció social en moments crítics, com les urgències hospitalàries.
L’any 1982 vaig començar una segona etapa laboral a un Ajuntament, amb la creació del departament de Serveis Socials, on vaig poder establir les bases del departament de Serveis Socials, dissenyant programes innovadors per respondre a les necessitats socials emergents. Finalment, vaig acabar dirigint l’àrea d’atenció de serveis a les persones fins a la meva jubilació, després de 38 anys. Aquest llarg període m’ha permès ser testimoni de l’evolució i de l’impacte dels Serveis Socials en la millora de la justícia socials i dels drets socials.
A partir de 2012, gràcies al suport del TSCAT, vaig començar a formar equips d’intervenció social en emergències a Catalunya, equips que han intervingut en situacions de gran impacte i han establert les bases d’un projecte pioner a Catalunya i arreu de l’estat espanyol. Aquesta experiència m’ha portat a participar en el GEIES a nivell estatal, amb l’objectiu de poder definir vies d’organització interna i coordinació operativa en la intervenció social davant les emergències, conjuntament amb els col·legis professionals del territori espanyol. Actualment, segueixo involucrada en peritatge social i supervisió.
Continuo amb la mateixa passió i un profund agraïment per les oportunitats i pels professionals amb qui he treballat, convençuda que, junts, hem pogut contribuir a millorar la vida de moltes persones i a fer dels drets socials una realitat.
Dolors Morera Roset
La seva trajectòria professional va lligada amb la d'una persona compromesa amb l’entorn comunitari, la societat i la professió. Així, ha desenvolupat tasques de treball social comunitari des d’entitats del Tercer Sector, a Càrites, amb programes i projectes per a dones, infància i transeünts.
També ha realitzat tasques d’atenció primària en el món rural; al Consell Comarcal de l’Urgell, per passar, després, a serveis especialitzats, a la Residència Sant Bartomeu de Bellpuig, desenvolupant tasques com a directora d’equipaments residencials a la Residència Comtes d’Urgell. Amb tots aquests bagatges es va llençar a l’espai formatiu, iniciant col·laboracions amb diferents espais docents i també a la Universitat de Lleida.
Una part importat de la seva tasca professional ha estat i és l’acompanyament al final de la vida, al servei sociosanitari de l’HUSM, USS i PADES. Actualment desenvolupa la seva tasca al servei de MI-HUSM-GSS-Lleida. Però manté vocació de treball per al conjunt social i, així, participa activament amb la Delegació de Lleida del TSCAT, a la Junta i, ara, en el grup de Salut. Igualment, és coordinadora a Lleida i membre de la Junta de l'Associació de Dret a Morir Dignament – Catalunya. Continua fidel als principis fundacionals de la professió, el vetllar per la cohesió i la justícia social; així viu la seva vida i la seva professió, com a dues coses indissociables.