Del 20 al 23 de novembre, cinc integrants de l'Equip d'Emergències del TSCAT es van desplaçar a València per oferir atenció psicosocial a les persones afectades per les terribles inundacions provocades per la Dana a diverses poblacions. Unes inundacions que han deixat nombroses morts, grans pèrdues materials, projectes de vida destruïts i uns danys i unes seqüeles que trigaran molt de temps a reparar-se.
Aquesta activació de l'Equip es va fer a través del Col·legi Oficial de Treball Social de València, en col·laboració amb el Grupo Estatal de Intervención en Emergencias Sociales (GEIES) del Consejo General del Trabajo Social, per sumar-nos a una actuació conjunta i coordinada en la qual també hi participen d'altres col·legis d'Espanya. En els dies previs a la nostra arribada, van intervenir a la zona el Colegio de Trabajo Social de Aragón i el Colegio de Trabajo Social de Madrid.
El nostre Equip, integrat per la Marta Alvárez, cap de Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Cabrera de Mar; el Carlos Hidalgo, cap de Serveis Socials Bàsics de Tordera; la Pilar Naya, treballadora social a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i actualment jubilada; l'Emma Pérez, vicedegana de la Delegació de Tarragona, i la Judit Rodríguez, coordinadora de l'Equip d'Emergències del TSCAT i vocal de Junta; va estar durant tres dies a diferents poblacions afectades realitzant un total de 353 intervencions, de les quals 116 amb seguiment social.
Just arribar a València, el primer dia, l'Equip va mantenir una trobada amb la Junta Directiva del Col·legi de València i amb dues companyes del GEIES del Consejo General del Trabajo Social per explicar com s'havia organitzat l'emergència des del primer dia i quina seria la nostra principal funció, centrada a oferir suport als Serveis Socials dels municipis més afectats per la Dana. També es va fer una reunió de traspàs de la intervenció per part del Colegio de Madrid, al qual li vam fer el relleu.
Durant els tres dies d'intervenció, l'Equip es va dividir en dos per poder anar a poblacions diferents. Un cop allà, les membres de l'Equip es posaven a disposició dels Serveis Socials del municipi per tal de saber les necessitats i poder iniciar de forma coordinada la feina de camp, fent equip, també, amb treballadores socials voluntàries de la zona.
Vem estar intervenint a Aldaia, Benetússer, Alfafar, Massanassa i dos cops a Sedaví, fent porta a porta pels diferents carrers d'aquestes poblacions, per on encara no havia passat cap professional del treball social local, amb l'objectiu de detectar necessitats bàsiques de les persones afectades i derivar-les als corresponents serveis socials municipals. Sobretot, hi havia necessitat d'aliments, aigua, medicació, higiene, visites mèdiques o trasllats a allotjaments d'urgència, entre d'altres. Una part important de la tasca també va ser detectar i abordar les necessitats psicosocials, oferint suport i contenció emocional a una població amb moltes ganes de parlar de la situació viscuda, encara en estat de shock, i ens molts casos cansada i crispada.
Uns dies molt intensos, de molta feina i amb molta implicació i dedicació per donar suport a la persones afectades i, també, a les companyes i companys de Serveis Socials dels municipis. En aquest sentit, el nostre agraïment a totes elles per l'acollida, l'acompanyament i la predisposició a treballar plegades en moments tant complicats i durs. També al Col·legi de Treball Social de València i al GEIES del Consejo pel recolçament i la bona coordinació del dispositiu. Com no, gràcies als veïns i veïnes de les poblacions on hem estat per la seva amabilitat en aquests temps difícils i per ajudar-nos en la nostra tasca, ja que en moltes ocasions ens han informat de pisos on hi havia situacions especials o de vulnerabilitat.
Aquesta activació i la pròpia actuació en el terreny posa de manifest, una vegada més, l'importantíssim rol de les treballadores socials en moments d'emergència. La nostra participació activa en la gestió psicosocial és fonamental per garantir una atenció integral, inclusiva i centrada en la persona, especialment en els moments més crítics de l'emergència.
En el següent vídeo, tres integrants del dispositiu de l'Equip d'Emergències desplaçat a València explica en primera persona com ha estat aquesta intervenció.