D’una banda, oferir un espai de suport, d’intercanvi d’experiències, coneixements, de debat i reflexió entorn a la intervenció social en l’àmbit de les migracions des d’una perspectiva intercultural i de ciutadania diversa.
També, la Comissió pretén ser un punt de reivindicació i defensa dels drets humans i la dignificació de les persones migrades, fent xarxa amb diferents plataformes i entitats.
I, un altre objectiu és afavorir el posicionament del Col·legi sobre els aspectes que afecten a les persones migrades, així com abordar qüestions, problemes i dilemes ètics de la pràctica professional.
Tractem una àmplia diversitat de temes. Es proposa l’organització de jornades, formacions i actes sobre temàtiques d’interès entorn a les realitats que interpel·len les persones migrades, reflexionem i debatem sobre les dificultats que ens trobem en el moment d’assessorar i/o orientar les persones que atenem.
També es traslladen les conclusions dels grups de treballs en els quals hi participem com a membres de la Comissió i posem en comú la resposta a consultes d’altres professionals.
Per suposar també hi ha espai per a la reflexió, anàlisi i posicionament sobre temes d’actualitat relacionats amb les persones que han fet un procés migratori i per reivindicar l’especificitat de l’àmbit de coneixement.
En relació a la situació de les persones migrants ens preocupa la problemàtica amb l’habitatge, a la qual se suma la discriminació immobiliària que pateix aquest col·lectiu. També les dificultats per regularitzar la situació administrativa, a conseqüència de la Llei d’Estrangeria que dificulta l’accés a drets fonamentals, i per accedir al dret de sol·licitar Protecció Internacional davant la manca de cites.
Un altre tema cabdal és la situació de vulnerabilitat en què es troben les persones migrants davant les dificultats de facilitar l’empadronament en alguns municipis (amb domicili o sense domicili fix), malgrat l’obligació dels ens locals de facilitar aquest tràmit, regulat en l’article 15 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les bases de règim local, així com l’article 39 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, estableixen l’obligació de l’empadronament al municipi de residència habitual de totes les persones que viuen a Catalunya.
Pel que fa a la nostra pràctica professional, ens preocupa poder disposar d’espais de formació i/o supervisió on es treballi la perspectiva transcultural, de gènere i antiracista, millorar les competències professionals de treball social i el tenir una mirada crítica envers el racisme institucional.
Com un espai de reflexió i coneixement que permet intercanviar experiències i treballar conjuntament entorn a les realitats de les persones migrades.
Animem a formar part de la nostra Comissió a treballadores i treballadors socials compromesos amb millorar la societat i, concretament, els drets de les persones migrades. Formar part d’aquesta Comissió és una experiència molt enriquidora, que ens permet compartir inquietuds, experiències i experteses.
Som una comissió en la qual participem persones de diferents territoris de Catalunya (Santa Coloma de Gramanet, Barcelona, Vallès Occidental, Olot i Granollers) i treballem en diferents àmbits professionals i diferents tipologies d’organitzacions, fet que ens enriqueix la Comissió i facilita l'intercanvi de coneixements. Ets benvinguda i benvingut a participar-hi i formar-ne part!