La Comissió de Salut Mental del Col·legi ha presentat el document "Experiències liderades des del Treball Social en salut mental", coordinat per Alícia Casals Arnau i Marta Vallvé Elies i elaborat per Marta Armero Leyva, Àdam Benages Nozal, Gemma Cervera Ortega, Mònica Díez Vera, Ruben Fernández González, Eduardo Garcia Moreno, Esperanza Gonzalez Ruano.
L'objectiu d'aquest document és donar visibilitat a experiències, de caire grupal i comunitari, liderades per treballadores i treballadors socials que, des de diversos territoris de Catalunya, impulsen canvis i millores en la salut mental de la població i contribueixin a teixir comunitats més fortes que protegeixen els seus membres.
En total, s'inclouen un total de 22 projectes dissenyats, coordinats, executats i/o avaluats per una treballadora social que pertany a un servei de la Xarxa de Salut Mental de Catalunya. Són projectes que es realitzen sobretot des de l’atenció hospitalària i l’atenció primària especialitzada, adreçats en primer lloc a població adulta i en segon lloc a usuaris i usuàries de la xarxa infantojuvenil i que tenen la dimensió grupal i comunitària com a eix vertebrador.
A banda de les experiències concretes, el document inclou un marc teòric que permetrà repassar com va sorgir el treball grupal i comunitari, i com l’evolució històrica de la societat va implicar canvis en la manera de plantejar les intervencions per part de la disciplina. També hi ha espai per parlar de l'ètica aplicada a les intervencions grupals i comunitàries, com a fonament bàsic de la professió, en qualsevol dels nostres camps d’intervenció i punt de partida de qualsevol dels projectes exposats.
Finalment hi ha un espai per analitzar els reptes i oportunitats de la disciplina i per reflexionar i descobrir com, des del treball social, es pot generar transformació social més enllà de l’àmbit de gestió en què molts cops s’encasella la nostra actuació i tenir present aquestes professionals com una eina molt valuosa en els projectes socials.