El passat 18 de juny, una vintena d'integrants de les Comissions de Supervisió, Habitatge, Serveis Socials Bàsics, Discapacitat, Salut, Salut mental, Treball Social Comunitari, Mediació i Gènere van participar en la jornada formativa gratuïta a mida, "Introducció de les cures". Aquesta sessió s'enmarca dins de les accions que s'impulsen des l'espai d'InterComissions del Col·legi.
L'objectiu de la sessió, conduïda per la formadora, terapeuta i facilitadora de la cooperativa Fil a l’Agulla, Blanca Fariña, va ser aconseguir elements sobre com incloure les cures en les organitzacions i en el propi Col·legi, incorporant també aspectes a tenir en compte a nivell personal.
Al llarg de la jornada es van abordar aspectes com la cohesió, el treball en equip i les emocions: l’ambient dins l’equip, la capacitat de lidiar amb la diferència i el conflicte sense perdre la connexió entre les persones i amb el seu objectiu. Es va parlar del paper de la “missió” de l’equip, la construcció de la seva raó de ser i la ressonància i alineament que té a l’interior de cadascú.
També es van treballar activament les dinàmiques de discriminació i de poder i els diferents tipus de poder: social, contextual (formal o informal), psicològic, espiritual, així com el conflicte com a inherent dels grups, amb un gran potencial transformador. Es va debatre entorn a la gobernança i l'organització interna, mentre que en relació a l’estrès, es va parlar que una organització curosa és la que fomenta mecanismes perquè les càrregues de feina i el nivell d’estrès siguin sostenibles per a tot l’equip.
[[{"fid":"36777","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Entre les conclusions principals, destaca la presa de consciència sobre la complexitat de la cura a les organitzacions i la necessitat d'un cert canvi cultural al respecte. En relació a l'espai comú per a totes les persones assistens, les Comissions, es van posar sobre la taula diferents aspectes a tenir en compte:
- Claredat en rols i tasques de les membres de les Comissions, així com també una distribució de les càrregues de feina.
- Claredat en compromís. Possibilitar confluir diferents intensitats i dedicacions, i que siguin explicitades i conegudes.
- Desenvolupar responsabilitat en un projecte compartit.
- Fer-ho agradable, gaudir-ho. Que participar sigui com sentir-se a casa.
- Buscar maneres de canalitzar les energies que en algun moment s’han apropat.
- Acollir i cuidar l’entrada a les Comissions.
Aquesta sessió va representar un petit tast d'altres accions que es podrien generar des de l'espai d'InterComissions per tal de seguir treballant el tema de la cultura de la cura.