Hem obert el període de votació per escollir les guardonades a la Medalla d'Or del Col·legi 2021. El termini finalitzarà el proper dimarts 23 de febrer a les 14h.
Recordeu que aquest emotiu i esperat guardó consta de dues categories que se sotmeten a la vostra votació:
- Significació del Treball Social en el moment actual. És a dir, treballadora o treballador social actiu, de referència, dins d’un àmbit d’intervenció concret.
- Trajectòria professional, treballadora o treballador social amb experiència professional superior a 25 anys amb reconeguda trajectòria de mèrits professionals.
El llistat de candidates, un total de 13, ha estat elaborada per les Delegacions del Col·legi, les Comissions, la RTS, el Seminari Permanent d’Història, el Consell de Deontologia, l'Equip ‘65 i l'Assessoria de Publicacions No Periòdiques.
Qui són les candidates i candidats?
Trajectòria professional
MONTSERRAT COMBALIA
He tingut la sort de participar en la creació de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) des dels seus inicis, abans vaig formar part d'un estudi que va concloure amb la necessitat de muntar un Centre Social que, a poc a poc, es va anar replicant a la Ciutat. Considero fonamental la tasca dels Serveis Socials Bàsics i sempre els he defensat, sobretot els de l'IMSST. Valoro i he format part del Treball Comunitari, als primers anys amb una participació més directa, i després dins del Pla Comunitari dels Barris de Ponent des de 1999 fins a 2004. Com a TS de Primària he estat a diferents equips i al 2007 vaig passar a realitzar la tasca de Referent de l’Equip de la Dependència i és al 2012 que ocupo el lloc de Responsable de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de l’IMSST fins al moment de la jubilació el 2019. En aquesta darrera etapa he estat immersa en un canvi de model d'atenció que és el que ara està vigent a Tarragona.
MONTSE CUSÓ TORELLÓ
Diplomada en Treball Social per la UB. He treballat en els àmbits de l’educació, de Justícia Juvenil en el Departament de Justícia, de la Infància i l’Adolescència en Risc a la DGAI/DGAIA, i en el de la Defensa dels Drets dels Infants i dels Adolescents al Síndic de Greuges de Catalunya.
He estat docent en educació secundària i en la formació de treballadors socials a l’UB i a la Ramon Llull, en modalitats presencial i a distància. Vaig formar part de l’Equip de Redacció i del Consell Assessor de la RTS. Vaig ser membre de la Comissió executiva de Save the Children i Presidenta d’aquesta ONG. Soc vice-presidenta de l’Ateneu Sant Cugatenc.
De la meva experiència profesional destacaria que m’he sentit afortunada de poder treballar en defensa dels infants i dels adolescents, d’intentar fer-ho partint de les seves necessitas i interessos, i de considerar-los els subjectes de la meva feina.
ROSA MARIA FERRER VALLS
Nascuda a Igualada. A Barcelona vaig estudiar Assistent Social, promoció 1972. Diplomada en Treball Social al 1991 (UB). Llicenciada en Periodisme (UAB). Experiència professional com a treballadora social en l’atenció directa, al Col·legi Sant Ramon de Barcelona, on vaig organitzar, de forma prioritària, la meva tasca a traves de dinàmiques de grup. I a l’empresa Telefònica, en l’atenció social als treballadors. Docent de TS a les escoles de Manresa, ICESB i EUTS UB. Vicepresidenta del Consejo de TS, on vaig ser responsable de l’organització de les IX Jornades Estatals de Serveis Socials en el Món Rural. Diputada al Parlament de Catalunya (VIII Legislatura). Comissionada 9 JJSSB. Membre de la RTS durant 19 anys i directora 2014-2018. Considero valors fonamentals del treball social: l’ètica, la confiança en les possibilitats de les persones, el respecte a la diferència, el treball en equip, la creativitat, la importància dels referents teòrics, la necessitat de compartir experiències i publicar-les. I bàsic, creure en la força del treball social i la responsabilitat de la nostra actuació
MONTSERRAT MAS CARRILLO
Per mi, la meva etapa laboral ha estat sempre basada amb la relació d’ajuda. Han estat anys molt intensos, he travessat etapes creatives i fèrtils i també moments més complicats, però sempre amb el desig de trobar, descobrir, crear, tot allò que em pogués obrir camí per avançar, per aprendre, per innovar, però sempre amb l’objectiu de servir al be comú amb compromís ferm amb la professió de treball social. Si tingués que destacar alguna cosa de la meva trajectòria professional diria que sempre he estat una TS molt proactiva, molt implicada en cada una de les etapes laborals i funcions exercides, i per sobre de tot amb actitud positiva. Els valors que m’han acompanyat sempre han estat la humilitat i la gratitud, valors per mi essencials que m’han ajudat sempre a ser propera a la realitat social i a les seves desigualtats.
Sóc Graduada en Treball Social i Perit Social. A més a més, m'he format en Peritatge social. Postgrau de Formació Psicosocial. Adquisició d'habilitats en grup, impartit per la Universitat Pompeu Fabra (IDEC). Postgrau en Lideratge, Direcció i Consultoria d’equips, impartit per la Universitat Pompeu Fabra
(IDEC). Diploma en Practitioner en PNL. Formació Trainer en PNL. Formació en Supervisió d’equips. Acreditada com a supervisora pel Col.legi.
MONTSERRAT MESTRES I ANGLA
Assistent Social des de l’any 1977, Diplomada en Treball Social des de 1989, Postgrau en “ Direcció i Gestió de Serveis Personals i Serveis de Benestar Social des de 1992, i Llicenciada en Antropologia Social i cultural des de 2001. La trajectòria professional ha estat empesa pel treball social, els serveis socials i la vocació de servei públic al llarg de més de quaranta un anys a l’Ajuntament de Manresa. Accedeixo a la plaça d’assistent social l’any 1982, responsabilitzant-me de les tasques de coordinació i posterior prefectura dels serveis socials des de 1986. La tasca principal ha estat la defensa i desenvolupament dels serveis socials municipals, amb constant relació, debat i definició dels serveis socials bàsics a nivell de país, així com l’ impuls de serveis per la igualtat de gènere. Desprès d’un parèntesi com a regidora d’educació entre l’any 2003-2007, m’incorporo com a Cap de Servei de Serveis Socials i Sanitat, assumint posteriorment, també, Habitatge i Programes Transversals* fins la meva jubilació. *( Dona, LGTBI, Cooperació, Nova Ciutadania, Joventut, Gent Gran, Barris i Desenvolupament Comunitari)
MAR PEÑA OCAÑA
Coordinadora de treball social al Institut Català de la Salut des del 2008-2016. La seva trajectòria professional de més de 30 anys, com a treballadora social i com a docent universitària és notablement coneguda en el mon sanitari. Sempre buscant formació adequada per tots els professionals de treball social per poder dur a terme un treball social de qualitat i contingut. Activa en el Col·legi professional i en la Associación de Trabajo Social y Salud.
Ha mostrat sempre una molt gran dedicació a aquesta professió gràcies a la seva passió per fer una societat més justa i igualitària.
La seva família ha sigut testimoni durant tots aquests anys de com ha dedicat cos i ànima a formar-se i a créixer dins d’aquesta professió, compaginant el treball, el màster i la docència universitària.
EUGÈNIA PUENTE AZNAR
Diplomada en Treball Social, he ampliat la meva formació amb el Postgrau en Benestar Social, Planificació i Gestió en els Serveis Socials, també el Postgrau en Gestió Pública dels Serveis Socials Locals, Màster en Habilitats Directives i Mediadora Familiar.
Experiència professional, 33 anys com a treballadora social en l’àmbit dels Serveis Socials Bàsics a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. He col·laborat en la publicació del llibre “Infància en risc sociofamiliar” SSAP Montsià. He exercit com a cap de pràctiques amb alumnes de la URV, i docent en cursos per a treballadores familiars.
De la meva pràctica professional destacaria el compromís amb la professió, així com l’acompanyament i empoderament de les persones en els processos de canvi i creixement individual i familiar, el treball en xarxa, la coordinació professional i entre serveis, i el treball comunitari.
TINA UREÑA HIDALGO
DTS a l’ EUTS-ICESB (1982) i Diploma en Gestió Clínica de Serveis de Salut Mental. EADA – Business School de Barcelona (2006). Treballo al Centre Psicoteràpia de Barcelona (CPB-SSM) des del 1983, primer a l’Hospital de Dia CPB i posteriorment al CSMA DE i coordinació del PSI Eixample. Al 2007 passo a responsabilitzar-me de l’Àrea de Rehabilitació, Atenció a domicili i Clubs Social. Des del mes de març de 2020 formo part del Consell de Direcció de CPB-SSM. He estat vocal de la Junta de Govern del TSCAT del 1986 al 1989. Professora de l’EUTS de l’ICESB / F. Pere Tarrés URL des del 1985 fins al 2006, i professora i Cap d’Estudis del Màster de Rehabilitació Psicosocial de la UAB del 2005 al 2017. Supervisora d’Equips de Serveis Socials de l’Ajuntament de BCN, Equips de Salut Mental i Equips psicosocials des del 1999 al 2018. Patrona de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, del 2003 al 2017. Actualment, represento al Col·legi al Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions. Departament de Salut i a la Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Barcelona.
Significació del treball social en el moment actual
MAITE BOLDÚ ALFONSO
Sóc treballadora social i llicenciada en humanitats. La meva trajectòria professional ha estat vinculada sempre als serveis socials bàsics, primer com a treballadora social i ara com a responsable dels equips a la comarca de la Selva. He seguit formant-me, perquè ho trobo fonamental, en treball social clínic, diagnòstic i informe social, ètica, mediació i lideratge d’equips a través de postgraus i màster. Persevero des del territori, conjuntament amb moltes professionals, per a què els serveis socials siguem un artífex de transformació social i recuperem l’essència del nostre objecte: les persones, el seu entorn i les comunitats i contrarestem tendències que ens allunyin d’aquest propòsit. Sento que hi ha d’haver un reconeixement explícit de la tasca de les treballadores socials d’arreu del territori. Sóc docent del grau de treball social de la UDG, he estat vinculada al Pràcticum des de l’inici del grau. I participo en el grup de recerca CISA de la UDG i en el consell assessor de la RTS. Juntament amb la Mercè Ginesta i en Xavi Casademont vam guanyar el IX Premi de recerca Dolores Arteman.
CARME FERNÁNDEZ AYERBE
Sóc treballadora Social, postgrau en Psicoanàlisi aplicada a intervenció social amb grups. He exercit els meus 30 anys de professió a la ciutat de L’Hospitalet, primer als Serveis Socials d’Atenció Primària i després a l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), on des de fa 18 anys desenvolupo funcions de coordinació i direcció.
L’atenció a famílies en l’àmbit de la infància i adolescència ha estat el meu gran interès i liderar un equip complex com l’EAIA un gran repte professional. He col·laborat en comissions de treball diverses dins el Sistema de Protecció i he participat com a ponent en Jornades Formatives aportant la meva experiència i reflexions sobre la pràctica.
Sóc membre del Consell Assessor de la Revista Desenvolupa de l’Associació Catalana d’Atenció Precoç. Els darrers anys he realitzat col·laboracions formatives, la darrera al Postgrau Abordatge interdisciplinar dels nous símptomes de la infància i l’Adolescència. Realitzo puntualment supervisions d’intervencions en casos d’infància en risc.
ISABEL MORALES PORLAN
He treballat en l’àmbit de l’atenció primària des del 1990 a l’Ajuntament de l’Hospitalet. Els primers 15 anys com a treballadora social, i tutora de pràctiques. Del 2005 al 2007 en la direcció d’un equip, del 2008 al 2018 en la direcció de tres districtes de la ciutat, del projecte social del CREL Els Alps, i de la unitat d’emergències socials. He gestionat la formació i supervisió dels professionals. Del 2018 a febrer 2020 en la direcció dels serveis socials d’atenció primària de ciutat. Treballar de manera interdisciplinària i en equip és essencial. Adaptant-me als canvis, amb responsabilitat i compromís. Mirades de futur cap a la innovació social. He considerat la treballadora social el Recurs de gran valor dels serveis socials.
L’any 2015 començo de nou la meva participació en el Col·legi, en el grup motor pel desenvolupament del Model dels serveis bàsics d’atenció social, com a comissionada del III Congrés de Serveis Socials Bàsics 2018, a la Comissió de Serveis Socials Bàsics. Vaig formar part de la junta com a vocal (2001-2003). Sóc de la promoció 1985-88.
FRANCINA PLANAS VILELLA
Treballo amb la convicció que les persones, grups i comunitats amb qui estic, i també amb els equips amb qui comparteixo l’aventura del treball social, tenim la capacitat de créixer, enfortir-nos i transformar, tot millorant-nos.
Procuro, professionalment, exercir críticament de “catalitzadora” de l’esforç que fan les persones, grups i comunitats per avançar en la transformació social. Procuro tenir en compte l’estreta interrelació entre les condicions de vida de les persones i grups amb qui treballo i el sistema econòmic i social del país, els contextos macroeconòmics internacionals. Promoure la participació a tots els nivells, i molt especialment en l’àmbit comunitari, crec que és essencial per avançar en canvis, que tot i ser concrets i potser reduïts són significatius del que cerco: una societat més humana, més solidària en la cura i en la defensa dels drets socials, i on la vida sigui possible viure-la en plenitud.
RAMONA TORRENS BONET
Soc Treballadora Social, doctora en Antropologia Social i he fet recerca i assessorament sobre l'estructura i el desplegament dels serveis socials.
He dedicat la meva vida professional a construir el Treball Social dins de la Universitat Rovira i Virgili, tant a nivell personal com professional. He liderat plans d'estudi de Grau i de Màster dins la URV, i he acompanyat la creació d'un doctorat interuniversitari en Treball Social. Ho he fet convençuda que el bagatge professional s'ha de portar a les aules i que la recerca i el coneixement han de revertir en la pràctica professional.
He defensat la importància del professorat associat, de les pràctiques basades en l'aprenentatge-servei, de l'espai compartit amb el món professional i de la investigació com a tasca inherent a la pràctica professional. Ha estat i és un privilegi formar part de la comunitat de treballadores i treballadors socials com a formadora.
A tenir en compte a l'hora de votar
- Totes les col·legiades i col·legiats podeu votar a 1 persona per categoria.
- Les votacions són totalment confidencials, tot i que per votar us heu d’identificar amb nom i cognoms, dni i número de col·legiada. Aquestes dades només s'usaran per confirmar que les persones que voten són col·legiades i que no es dupliquen els vots.