La degana del Col·legi, Conchita Peña, ha comparegut aquest matí al Parlament de Catalunya representant la veu del Col·legi durant la ponència del Projecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària de Catalunya.
La degana ha assegurat que " tot i que recolzem fermament la creació de l’AGAISS per l’oportunitat que pot suposar en la millora de l’eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis socials i sanitaris, els i les treballadores socials mirem cap al futur del nou model amb una certa prevenció respecte de les expectatives del que realment pot suposar per la població i pels professionals de l’àmbit social i de l’àmbit sanitari".
Segons ha explicat Peña, es tracta d'un canvi de paradigma i la creació de l’Agència es presenta com una oportunitat per a repensar i reconfigurar els sistemes de Serveis Socials i de Salut. "Considerem que és una oportunitat però amb un gran repte; aconseguir la necessària relació igualitària de partida, entre dos sistemes que són tant i tant diferents". "D’entrada, nosaltres la creació de l’AGAISS la interpretem com una interfase que hauria d’ajudar a superar aquests reptes, però que no s’hauria de convertir en un tercer sistema paral·lel", va afegir.
En la seva intervenció ha defensat també el paper que han de jugar les treballadores socials. "Hem de poder liderar la intervenció social en tots els sistemes i ostentar en el futur desenvolupament de l’agència d’atenció integrada, conjuntament amb la resta d’actors, professionals, gestors i polítics, un paper significat i visible, per ser els professionals experts en l’àmbit de l’atenció social".
En aquest sentit, Peña ha criticat que "en el procés recorregut no s’està treballant amb les professionals del treball social. No s’està buscant el consens amb les professionals que més implicació hi hauran de tenir; podem constatar la distància emocional que el nostre col·lectiu manté de manera generalitzada amb el projecte. Hauríem d’entre tots plegats buscar-la per una major garantia de l’èxit del projecte".
I ha continuat "com a representant del col·lectiu i del TSCAT estenen la mà a treballar accions conjuntes amb el govern en aquesta línia. En aquest sentit, volem fer sentir de manera específica la veu de les treballadores socials sanitàries, amb un paper clau d’acompanyament a les persones usuàries del sistema sanitari, però que no es veuen suficientment reconegudes".
Com a conclusió de la seva intervenció, la degana ha assegurat que la integració de l’atenció social i sanitària és necessària, "però cal tenir molt present que es tracta d’una reformulació tant del sistema sanitari com del sistema de serveis socials, i que cal fer-ho des de la base i amb el consens dels professionals. Les professionals del treball social hi tindrem i hi volem tenir un paper essencial, però també exigim que se’ns reconegui la capacitació, la tasca desenvolupada i el nostre espai professional, tant al sistema de serveis socials com al sistema sanitari, per iniciar amb bon peu aquesta profunda reforma del sistema de cures que suposa l’atenció integrada social i sanitària".