Carolina Blàvia Galindo, guanyadora del Premi Dolors Arteman en la categoria de Categoria Millor Treball de Recerca Finalitzat
1. Primer de tot, felicitats! Com se sent després de saber-se la guanyadora d’aquest prestigiós Premi de Recerca?
La notícia m’ha ajudat a passar un bon estiu! Molt contenta i satisfeta amb la tasca acomplerta. És un bonic reconeixement que agraeixo molt. Voldria donar les gràcies al Col·legi, al Jurat que hi ha participat i, també, voldria aprofitar l’oportunitat d’aquesta entrevista per fer un agraïment a les persones que m’han ajudat a arribar fins aquí.
2. Per què es va presentar al Premi?
La veritat és que tinc força recent el treball de doctorat. Aquest estava centrat en la figura del voluntariat i va quedar força extens. Sembla un tema menor, que se’n parla poc a la societat, però quan t’hi endinses et dones compte de la importància que té i de la gran tasca que fa el voluntariat. Una part del doctorat tractava de la relació amb els tècnics i em va semblar interessant poder presentar aquesta part que crec que, per a les persones que treballem en el camp social, és important.
3. Expliqui’ns una mica, a grans trets, de què tracta la recerca que ha presentat.
El treball té dues parts diferenciades però complementàries. En la primera, es parla, des del punt de vista dels mateixos voluntaris i voluntàries, de com veuen, analitzen i valoren la seva funció i com es perceben en relació a la societat. Aquesta part era rellevant per poder entendre millor la seva relació amb els i les professionals de les entitats, i precisament, aquesta relació, mirada des de la vessant del voluntariat, però també dels i les professionals, constitueix la segona part del treball
4. Què creu que pot aportar la seva recerca a la pràctica i al coneixement científic de la professió?
Com deia, la tasca del voluntariat és destacada en l’àmbit de l’acció social i tot apunta que, en un futur, continuarà sent així. El Tercer Sector d’Acció Social no ha parat de créixer des de l’arribada de la democràcia i això ha significat que molts treballadors i treballadores socials, educadors, psicòlegs i altres professionals, hagin trobat el seu espai laboral en aquest sector. El voluntariat és una característica essencial del sector no lucratiu –de fet és gràcies a la voluntat de la societat civil que existeix- i conèixer la figura i allò que comporta treballar-hi és primordial per poder desenvolupar la nostra feina amb més eficàcia i eficiència. L’enfocament fenomenològic que té l’estudi, saber com els mateixos protagonistes viuen i entenen la seva tasca, pot ajudar a l’hora de treballar conjuntament amb ells. Vull dir professionals i voluntariat.
5. Què ha suposat per a vostè fer aquesta recerca? Què li ha suposat tant en l’àmbit professional com personal?
Malgrat que he treballat molts anys amb persones voluntàries, el fet de fer l’estudi i poder passar hores només escoltant i dialogant ha estat, podria dir, una redescoberta molt enriquidora. Per això, una de les conclusions del treball és que els escoltem poc. Els professionals del sector tenen molta feina i tenim (m’incloc) poc temps per escoltar-los. Una llàstima, perquè segurament, dedicar-hi temps ens ajudaria a funcionar millor en equip. Personalment, penso que les professions socials ensenyen molt. En aquest cas, no ha estat menys. A més, pel que fa a l’estudi, la part de camp la vaig haver de realitzar en temps de pandèmia i això ha suposat un repte d’adaptació continu a les circumstàncies. Tot plegat, una experiència de vida molt interessant.
6. A totes i tots els i les professionals del treball social, que els diria perquè s’animessin a fer recerca i a presentar-se al Premi?
Ja fa molts anys que vaig descobrir que per mi, estudiar, formar-me, era molt important. Hi ha moltes maneres de fer-ho. No només “fent colzes” com es diu popularment. Fer una investigació del teu àmbit laboral aporta moltíssim. Entens millor la teva pròpia feina, obre nous horitzons, renova la motivació o t’impulsa al canvi... és una manera molt entretinguda d’aprendre professionalment i personalment, d’evolucionar. Només per això val la pena fer el propòsit d’investigar i presentar-se al Premi Dolors Arteman!