Entrevistem a Anna Monells, directora de l’Àrea Social de La Fageda, entitat guanyadora de la Medalla d'Or per la seva defensa dels drets socials.
1. Què suposa rebre aquesta distinció del Col·legi?
Per a nosaltres és un honor rebre la Medalla d’Or, un guardó que heu creat per distingir a una “entitat que treballa per a la justícia social”. Durant aquests 40 anys totes les persones de la Fageda hem treballat cada dia per contribuir a la millora de la vida de persones que tenen vides especialment difícils i d’una manera o altra per posar el nostre gra de sorra per tenir una societat més justa. Rebre aquesta distinció ens encoratja a continuar treballant per aquest propòsit.
Afegir que precisament el dia que vam rebre la Medalla, el 7 d’abril, va fer exactament 40 anys que Cristóbal Colón va anar a veure a l’alcalde d’Olot per exposar-li que volia muntar una empresa que donés feina a persones amb trastorn mental, convençut que el treball milloraria les seves vides.
2. Moltes felicitats per aquests 40 anys! La veritat és que els inicis de La Fageda són força peculiars...
El seu fundador, Cristóbal Colón, venia de treballar a l’hospital psiquiàtric de Salt, en una època en la que aquests centres s’anomenaven “manicomis” i on les condicions de vida de les persones ingressades eren infrahumanes. Aleshores ell es marca com a objectiu personal i professional millorar la vida d’aquestes persones fora de la institució i a través del treball, ja que concep el treball com un element amb un gran poder rehabilitador i terapèutic.
És així com al 1982 s’inicia el projecte a la ciutat d’Olot, en uns locals cedits per l’Ajuntament, on en una primera etapa es duen a terme treballs per a empreses de la comarca del sector tèxtil, artesania i altres. Un any més tard i gràcies a la bona feina de rehabilitació d’un paratge emblemàtic d’Olot, com són les Fonts de Sant Roc, que l’Ajuntament encarrega a La Fageda, neix la primera activitat empresarial pròpia: la jardineria. El projecte comença a tenir més solidesa i a través d’un crèdit bancari i la col·laboració de l’administració, es crea el Centre Especial de Treball i es compra la finca agrícola Els Casals, de Santa Pau, en plena Fageda d’en Jordà. En Cristóbal considerava que el treball a la natura, amb éssers vius (animals i plantes) donaria un significat a l’empresa social que es volia construir.
A partir d’aquest moment el projecte va incorporant noves persones i es fa necessari desenvolupar noves activitats per generar llocs de treball i serveis. Algunes d’aquestes activitats han estat: el viver de planta forestal, la granja de vaques, més endavant la producció de lactis, l’obrador de melmelades, etc. Paral·lelament s’han anat desenvolupant serveis per atendre les necessitats de les persones: habitatge, atenció diürna, servei d’inserció a l’empresa ordinària, serveis de lleure, entre d’altres. El projecte, que va néixer per atendre 14 persones, avui atén prop de 300 persones de la Garrotxa que es troben en situació de vulnerabilitat.
3. La base del projecte és donar una feina a persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns mentals severs. Què els aporta el fet de tenir aquesta oportunitat laboral?
Estem convençuts que el treball pot ser clau per a la recuperació i el desenvolupament de moltes persones, perquè augmenta l’autoestima, genera un estructuració del dia a dia i permet ser una part activa dins la família i a la societat. Els aporta la possibilitat de desenvolupar-se i ser autònoms.
Aquest treball, ha de ser un treball amb sentit. Ha de ser una feina real i, per tant, útil per a algú altre, la persona ha de poder fer bé la feina i desenvolupar-hi les seves capacitats, siguin les que siguin, perquè tots tenim capacitats. També, la persona ha de ser justament remunerada per la feina que faci i els companys de feina han de reconèixer les capacitats dels altres, poder posar-se al seu lloc i ser conscients que no hi ha ningú perfecte.
4. A quantes persones doneu feina actualment i quines tasques desenvolupen principalment?
Disposem d’una sèrie d’activitats empresarials i de serveis que generen una diversitat de llocs de treball adaptats a les capacitats i als interessos de les persones.
A la Fageda hi treballem prop de 350 persones, d’aquestes, 170 tenen un contracte protegit: 130 treballen al centre especial de treball i són persones que presenten una discapacitat intel·lectual o un trastorn mental sever. 40 treballen a l’empresa d’inserció i són persones que presenten una situació de risc a nivell social. Desenvolupen diverses tasques, segons la secció on treballin: a la fàbrica de lactis, a l’obrador de melmelades, a la granja, al servei d’atenció al visitant, a jardineria, a administració, o al servei de cuina i neteja.
5. Suposo que impulsar un projecte així genera tot una sèrie de reptes importants...
Nosaltres treballem amb persones d’especials dificultats (persones amb una discapacitat intel·lectual o un trastorn mental que presenten una discapacitat igual o superior al 33%), que sovint necessiten una adaptació important del lloc de treball (tasca, intensitat, ambient de treball, ritme, etc.) i un acompanyament molt personalitzat.
A la comarca de la Garrotxa hem aconseguit establir una relació de confiança amb el teixit empresarial, de manera que m’atreviria a dir que quan l’itinerari laboral d’una persona té com a objectiu treballar a una empresa ordinària, ho pot assolir.
L’empresari sap que tant la persona com ell, compten amb suport dels professionals del servei d’inserció i aquest fet els dona molta tranquil·litat. També saben que quan una persona necessita un entorn de treball més protegit, pot retornar al Centre Especial de Treball de la Fageda, ja que al llarg del cicle vital d’una persona es necessiten serveis i suports diferents.
6. A banda del projecte empresarial, quines altres iniciatives o projectes esteu realitzant amb aquest col·lectiu. Quin tipus d’acompanyament feu?
A banda de les activitats empresarials que utilitzem com a mitjà per generar llocs de treball, procurem acompanyar a la persona des d’una mirada integral, estructurant una sèrie programes i serveis per donar resposta a diverses necessitats: habitatge, oci, família, salut (tan mental com física), formació i desenvolupament, etc.
Disposem dels serveis següents: servei d’inserció laboral a l’empresa ordinària, centre especial de treball, servei de teràpia ocupacional, servei d’ocupació i inserció, servei prelaboral, llars residència, pis amb suport, servei de suport a l’autonomia a la pròpia llar, pisos compartits, servei de lleure, servei d’atenció especialitzada, servei de fisioteràpia i de podologia, servei de menjador, entre d’altres. Tots aquests serveis ens permeten junt amb la persona, definir un itinerari flexible i adaptat a les seves necessitats al llarg de la seva vida.
7. Parli’m de la relació entre La Fageda i el treball social. Compten amb treballadores socials a l’equip?
I tant que a la Fageda hi ha treballadores i treballadors socials! Són importantíssims. Comptem amb equips multidisciplinaris. La mirada, l’experiència i els coneixements de cada professional aporten al conjunt. Les situacions que presenten les persones que atenem solen ser complexes, i cal un enfoc integral, per això aquest abordatge multidisciplinari.
Les treballadores socials participen en el diagnòstic d’ocupabilitat de les persones demandants d’un procés d’inserció laboral i en la definició, execució, seguiment i avaluació de l’itinerari individual i l’estratègia d’abordatge amb cada persona. També proposen i executen accions, programes i activitats que donin resposta a necessitats de les persones i de les seves famílies (programes de salut, de lleure, de suport familiar….) i ofereixen suport a les persones i a les famílies en diverses gestions que són necessàries pel projecte vital.
8. Caldrien més "Fagedes", oi?
A Catalunya hi ha uns 200 centres especials de treball impulsats per entitats sense ànim de lucre, que porten a terme una tasca exemplar. Aquestes entitats estan molt arrelades al territori i ofereixen una àmplia cartera de serveis a les persones. Les activitats empresarials de la majoria de CETs se centren en la prestació de serveis, com jardineria, bugaderia, neteja viària, manipulats, etc. El que crec que ens diferencia és que portem a terme una activitat empresarial com és la producció de lactis, que ens ha permès crear un producte i una marca pròpia amb molta visibilitat.
9. Quins són els principals reptes que teniu per endavant?
El repte principal és ser capaços de seguir donant una resposta adaptada a les necessitats de les persones de la comarca i sens dubte, que el projecte de la Fageda continuï essent sostenible des de la vessant social, econòmica i mediambiental.