1. Com afronta el repte de dirigir una revista amb la trajectòria de la RTS?
La decisió de presentar la meva candidatura com a directora de la RTS ha estat el resultat de molts mesos de reflexió. Sóc molt conscient del repte que representa, però després d’haver format part de l’equip de redacció d’aquests darrers quatre anys, d’haver treballat molt i d’haver aprés molt, desvincular-me de la revista no era una opció per a mi. El suport d’aquest equip i molt especialment la confiança de la Rosa M. Ferrer han estat clau. L’experiència prèvia m’ha ensenyat que aquesta responsabilitat només es pot entomar amb el suport d’un bon equip i el que m’acompanya ho és. Iniciem la nostra trajectòria amb il·lusió i amb un gran respecte per la professió i el que representa. Ens agradaria que els i les professionals vegin la RTS com quelcom proper que els pot ajudar a millorar la seva pràctica i, de manera especial, l’atenció a les persones.
2. En aquest projecte hi ha un equip darrere. Parli’ns de les persones que el conformen.
Tinc el privilegi de dirigir un equip integrat per sis treballadors i treballadores socials d’àmplia experiència, que viuen i estimen la nostra professió. Desenvolupen la seva activitat en diferents àmbits professionals i acadèmics: serveis socials, salut mental, Justícia, etc. i a diferents nivells: planificació, serveis bàsics, docència, recerca, etc. També és important destacar que alguns de nosaltres tenim experiència prèvia com a redactors, articulistes i revisors en diferents publicacions.Les persones que formen part de l’equip són: Susana Lara (com a subdirectora), Josep Cazorla, Yolanda Fierro, Mati González, Andrés Lorenzo i Clara Santamaría.
3. Com valora la feina feta fins ara per l’anterior equip de la RTS?
No puc ser objectiva valorant la feina de l’anterior equip perquè, com ja he dit, jo també n’he format part. Crec que, dirigits per la Rosa Maria Ferrer, hem publicat números de qualitat, tractant en profunditat temes transversals que poden ser d’interès per a gran part dels i les professionals. Hem volgut aportar elements d’anàlisi que permetin ampliar la comprensió de la complexa realitat social actual i ho hem volgut fer amb esperit crític. També haig de dir que hem gaudit molt durant aquests quatre anys.
4. Entrem en matèria. Quins són els reptes principals d’aquesta nova etapa?
Jo destacaria alguns dels nostres objectius. D’una banda, ampliar l’abast de la RTS arribant a més lectors tant a Catalunya com en l’estat espanyol i a nivell internacional. De l’altra, adaptar la revista als estàndards de qualitat requerits a les publicacions científiques de l’àmbit de les ciències socials. I, finalment, teixir aliances amb d’altres publicacions vinculades al treball social perquè estem convençuts que només sumant podrem fer créixer la nostra professió.
5. Quines novetats trobaran les lectores de la RTS?
Segurament la primera novetat que trobaran seran els canvis en el disseny tant en versió on line com en paper. També volem millorar la navegabilitat de la pàgina web i facilitar l’accés a les persones interessades en presentar un article. També es canvia el sistema de revisió dels articles presentats ja que comptarem amb revisors externs a l’equip de redacció. A nivell de contingut incorporarem alguna nova secció com les cartes dels lectors o un espai on es recomanaran exposicions, llibres, pel·lícules, teatre i altres activitats culturals vinculades a l’acció social.
6. Quin tema tractareu en el primer número?
El primer de tot és recordar que el proper número de la RTS, que sortirà al desembre, encara estarà treballat per l’anterior equip. El nostre primer número serà el de l’abril del 2019 i encara no el tenim decidit. De fet, primer hem de presentar la nostra proposta a la Junta de Col·legi. Sí que puc avançar que proposarem temes d’interès per a una majoria de professionals i que tindrem presents les necessitats dels estudiants de treball social. També volem publicar treballs de recerca que siguin d'interès per al desenvolupament de la nostra professió.
7. Alguna proposta per implicar encara més a la col·legiatura en la RTS?
La RTS no seria possible sense la implicació dels col·legiats i col·legiades. Ens agradaria animar-los a escriure i compartir les seves experiències i bones pràctiques a través de la RTS. Per altra banda, com ja he comentat, obrim una nova secció de Cartes dels lectors en la que ens agradaria rebre comentaris, reflexions, articles d’opinió i altres aportacions lliures dels companys i companyes.També confiem en dinamitzar la participació a través de les xarxes socials.
8. Quins desitjos teniu per aquesta nova etapa?
Com es recull en el projecte que vàrem presentar, volem contribuir a que la RTS sigui una revista actual, accessible, adaptada a les noves formes de comunicació i gestió del coneixement, que ampliï fronteres, que fomenti una anàlisi crítica de la realitat social i que posi en relleu les experiències professionals així com el coneixement generat a partir de la pràctica i la recerca.
9. Per acabar, defineixi en poques paraules què és la RTS.
És una publicació històrica, amb gairebé 60 anys d'història, reconeguda en el món del Treball Social i dels Serveis Socials, és saviesa, reflexió i ofici. Ha format part al llarg dels anys de l’aprenentatge de molts estudiants però també de molts professionals. No crec que m’equivoqui si dic que la RTS és senyal d’identitat i referència del Treball Social que es fa a Catalunya però la seva vocació, clarament, és compartir coneixement sense fronteres, contribuint així a la defensa dels drets socials i la llibertat de les persones.