Entrevistem a Judit Castellví i Majó, guanyadora del Premi Dolors Arteman en la categoria "Millor proposta de recerca a realitzar"
1. Primer de tot, com se sent després rebre aquest Premi de Recerca Dolors Arteman?
Primerament em sento molt agraïda amb el Col·legi per donar-me l’oportunitat de portar a terme la recerca que vaig proposar. És un honor! En un món on la recerca és tan complicada, em sento realment afortunada de tenir aquesta oportunitat. Per altra banda, sento que aquest reconeixement m’empeny amb il·lusió a perseverar en el món de les TIC i el treball social, on encara estem a anys llum d’aprofitar totes les oportunitats que ens ofereixen. També sento que és un repte enorme i m’agradaria que aquesta recerca fos una aportació a la professió.
2. Com és que es va animar a presentar-s’hi?
Vaig presentar-me pensant que no seria el projecte escollit, però no volia deixar passar l’oportunitat de presentar-m’hi. Aquest projecte va de la mà de la tesis doctoral que estic fent i vaig pensar que podia ser-ne un impuls. Realment, va ser una sorpresa quan m’ho van comunicar i estic molt agraïda.
3. La seva proposta de projecte de recerca a desenvolupar es titula "Les competències digitals dels treballadors socials". Expliqui’ns una mica de què anirà la recerca?
La recerca vol conèixer quines son aquelles competències que hem de tenir les treballadores socials per incloure les eines digitals en tots els nivells de la nostra professió. Això vol dir des de fer-los servir en el nostre dia a dia, a tenir la possibilitat de pensar en aplicacions i eines que necessitem i, fins i tot, qui ho vulgui, poder arribar a programar-les. Per altra banda, cal poder convidar als usuaris a fer-les servir i que ells també se’n puguin aprofitar. Les competències tenen molts nivells, des de l’ús bàsic fins al disseny i creació de les pròpies eines. És per aquest motiu que per portar a terme la recerca, per una banda, em serviré de models ja existents sobre competències digitals dissenyats a nivell europeu en disciplines afins al treball social i per l’altra de l’expertesa i experiència dels treballadors socials perquè sigui un projecte des de la nostra pròpia veu i des de les nostra pròpia realitat.
4. Per què ha escollit aquest temàtica?
M’apassionen les TIC, des de sempre, tot i que no sóc una nativa digital, tinc facilitat i sempre he apostat per elles. Fa anys que penso que les TIC obren una infinitat de possibilitats, faciliten la feina, dotant-nos d’eines per registrar, administrar recursos, etc. Poden facilitar múltiples dades per analitzar i planificar a través de big data. També, poden eliminar barreres arquitectòniques i distàncies, com hem pogut comprovar en la situació pandèmica en què ens trobem. Són barates i assequibles, i moltes altres possibilitats de les quals podríem estar-ne parlant durant hores. Tinc ganes que aquestes possibilitats siguin una realitat per al nostre col·lectiu.
5. Què creu que pot aportar a la pràctica i al coneixement científic de la professió amb la seva recerca un cop estigui finalitzada?
M’agradaria que la recerca servís primerament perquè els treballadors socials perdem la por a utilitzar les TIC. Per altra banda, m’agradaria que servís perquè des de les direccions i gerències s’apostés per anar-les introduint. I finalment m’agradaria que la recerca servís per donar una base científica en el tema de les TIC que considero que està infra-estudiat i analitzat en l’àmbit del treball social, tant a nivell nacional com internacional.
6. Després de rebre aquest prestigiós Premi, quines són les següents passes en la seva recerca?
Primer he de poder acabar aquesta recerca, que ja és tot un repte. M’agradaria que es poguessin establir les competències pròpies del treball social. Crec que és necessari i que s’hi hauria d’arribar d’alguna manera, per tal que el dia a dia del professional així com de les direccions i gerències tingués una base científica des d’on partir per anar entrant al món digital.
7. A totes i tots els i les professionals del treball social, que els diria perquè s’animessin a pensar i proposar un treball de recerca com el seu?
Animo a tothom que ho faci, sovint des de la professió ens queixem que ens sentim menystinguts o poc reconeguts. Una de les coses que podem fer perquè estigui més ben valorada i tingui més visibilitat és fer recerca. Fer recerca i consolidar la nostra base científica només ho podem fer nosaltres mateixos des de dins. Ho entenc com una obligació perquè la nostra professió creixi i puguem reivindicar-nos com a professió, tenim molt a investigar i a explicar.