Una vuitantena de persones van seguir, presencialment i en streaming, la jornada "Acompanyament a la diversitat de gènere a les institucions: aportacions des del treball social", organitzada el 17 de maig per la Comissió de Salut Mental del Col·legi.
Aquesta jornada va servir per fer una aproximació a com s'ha de plantejar l'acompanyament a les persones trans que arriben a qualsevol dispositiu d'antenció social o de salut. A través d'experiències i casos pràctics, es va posar sobre la taula quin abordatge es fa des del treball social i es van aportar eines i recursos per tenir una mirada més respectuosa cap a la diversitat de gènere, una realitat cada cop més present en tots els àmbits.
El referent de la Comissió de Salut Mental, Adam Benages, va ser l'encarregat d'obrir la sessió. "Dins de la Comissió vam començar a tenir un debat sobre la diversitat de gènere, sobre com ho estàvem fent des de les institucions, com ens posicionem com a professionals, etc. Tot un seguit de dubtes que ens creaven una incertesa. Per això vam pensar que fer aquesta jornada i aquest debat era molt necessari".
En primer lloc van intervenir Pau Tort, treballador social sanitari CAP Carmel; i Carlos Martínez, treballador social sanitari. ASSIR Esquerra i Trànsit Barcelona, que van explicar com fer l'acompanyament a persones adultes, així com quins conceptes bàsics s'han de tenir clars i quins mínims complir per assegurar una bona atenció. "És clau no jutjar a les persones trans i no patologitzar-les. No les hem de fer sentir que no és normal tot allò que ens estan manifestant. També hem de donar-los un espai perquè s'expressin si se senten còmodes, ja que sovint certes preguntes poden ser molt invasives", indicava Tort. Martínez, per la seva banda, va aprofundir en totes aquelles eines que poden ser útils en les consultes i entrevistes a l'hora d'explorar la identitat.
[[{"fid":"36120","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Per parlar de l'apropament a infància i adolescència, vam comptar amb la ponència d'Agustí Bonifacio, treballador social sanitari referent de la Unitat d'Identitat de Gènere de l'Hospital Sant Joan de Déu i membre de la Comissió de Salut Mental del Col·legi, que va donar a còneixer experiències i coneixements a l'hora d'abordar la identitat de gènere entre el col·lectiu més jove des de la feina que es fa en aquesta unitat de Sant Joan de Déu. "La nostra màxima a l'hora d'acompanyar és No frenar, no empujar", va assegurar.
Finalment, la Lina Mulero, activista trans i Agent de Salut del Trànsit Barcelona, que va donar la seva visió com a professional, activista i usuària, posant l'accent en com es poden sentir les persones trans i quines necessitats tenen en relació a les institucions. També va oferir recomanacions bàsiques en l'acollida a les persones trans.
[[{"fid":"36121","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]] [[{"fid":"36122","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Si voleu tornar a veure aquesta jornada sobre la diversitat de gènere des de la mirada del treball social, la trobareu al nostre canal de Youtube.