El passat 28 de novembre, la Comissió de Gènere del Col·legi, coincidint amb la celebració del 25N Dia Internacional per a l’erradicació de la violència vers les dones, va realitzar el webinar "Trencant el silenci: visibilitzant la violència de segon ordre i la importància de l'acompanyament professional".
Tal i com va explicar la vicedegana del Col·legi, Mercè Civit, en l'obertura de l'acte la "violència de segon ordre és un tema molt rellevant, ja que és un tipus de violència menys coneguda i que afecta a qui dona suport a les víctimes de violència masclista, entre elles les treballadores socials". Civit també va incidir en què "sovint, en el marc de la nostra professió, es normalitzen aquest tipus de violències, I no és així. Per tant, és important conèixer aquest tipus de situacions i quins són els nostres drets".
La xerrada, conduïda per Xavier Curto, membre de la Comissió de Gènere, va donar pas a les ponents Cristina Cruz Aranda, treballadora social especialitzada en violències i Màster en Drogodependències i forma part de l'Associació Feminista d'Acció Interseccional A Tu Vera; i Loli Aguilar, treballadora social especialitzada en violències. Màster en relació d'ajuda.
Durant la seva intervenció, van ajudar a identificar el que es coneix com a violència de segon ordre i van posar alguns exemples d'aquest tipus de situacions. També quina finalitat persegeix i quin és l'actual marc legal a l'entorn d'aquesta violència. A més es van aportar algunes dades significatives com que el "77,5% de les professionals que treballen acompanyant dones víctimes de violència de gènere coneixen el concepte però quan expliquen les seves experiències hi ha confusió amb altres tipus de violències". També que hi ha prop d'un 58% de professionals que sí han patit violència de segon ordre i es van donar exemples d'experiències patides per algunes companyes.
Així mateix, es van aportar dades de l'impacte que aquestes situacions generen sobre la salut de les professionals (estrès, esgotament, por, ansietat, etc.) i sobre el desenvolupament de la seva feina. Per això, es van explicar algunes estatègies de prevenció i d'abordatge d'aquestes violències de segon ordre i es van aportar algunes propostes com per exemple fer campanyes de sensibilització i educació, incorporar la violència de segon ordre com un risc professional de les professionals que atenen víctimes de violència de gènere dins la Llei de Prevenció de riscos laborals, plusos de perillositat, entre d'altres.