La Junta de Govern del Col·legi ha publicat, el 18 d'abril, al Social.cat, l'article "Voluntats anticipades: una modificació decebedora per al treball social sanitari".
Un article en el qual la Junta expressa el seu posicionament en relació a la modificació de la Llei 21/2000 relativa a l’autonomia del pacient, que va entrar en vigor 7 d’abril on es regula l’atorgament del document de voluntats anticipades (DVA) que permet que els esmentats documents puguin ser atorgats davant de professionals sanitàries de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària.
"És una modificació que ens ha decebut i molt al Col·legi perquè exclou a les treballadores socials de l’àmbit de la salut en tant que no estem reconegudes com a professió sanitària", s'explica a l'escrit.
Segons apunta la Junta en aquest article "les treballadores socials sanitàries som professionals que, per formació i implicació, podrien assumir aquest rol com la resta de professions sanitàries". De fet, tal i com s'explica, fins a l’entrada en vigor de la llei, la treballadora social sanitària era la professional de referència en els equips d’atenció primària per acompanyar a la ciutadania en tot el procés de realització i validació del DVA. "Ara s’ha volgut desaprofitar el nostre bagatge i coneixement. Una decisió que lamentem com a col·lectiu i que sabem és un malestar compartit per moltes companyes", afirma la Junta del TSCAT.
Per això, l'article conclou amb la petició que s'introdueixin "les modificacions legals oportunes que permetin la intervenció del treball social sanitari en els processos d’atorgament dels documents de voluntats anticipades. Que sigui en termes equivalents a les altres professionals dels centres sanitaris".