Des del Col·legi de Treball Social vam organitzar conjuntament amb diverses companyies d’aigües, la Jornada de Treball “Aplicació Llei de Pobresa Energètica 24/15” el passat 25 d’abril al Reial Cercle Artístic de Barcelona.
L’objectiu de la jornada conjuntava ser avaluar i fer propostes de millora sobre aquesta llei en relació a les companyies de subministrament d’aigües.
Josep Escartín, Director Clients Grup CASSA, representant companyies d’aigua i Mercè Civit, referent de la Comissió Serveis Socials Bàsics del TSCAT, van donar la benvinguda als assistents.
A continuació tenia lloc la conferència ‘L’eficiència en la gestió pública’ a càrrec de David Bondia, President Institut dels Drets Humans de Catalunya. Tot seguit, es donava pas a la Taula Rodona vers l’aplicació de la Llei 24/15, que va ser conduïda per Cristina Riba, presentadora TN Cap de setmana TV3 i que va comptar amb la participació de Il·lm David Saldoni, President de l’Associació Catalana de Municipis i Alcalde de Sallent; Estrella Argüelles, representant Federació de Municipis de Catalunya i directora de l’Àrea d’Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat; Mercè Civit, Comissió Serveis Socials Bàsics TSCAT; Núria Latorre, Directora Clients Aigües de Barcelona; Montse Solé, Directora Clients Sorea i representant/s projecte “A-porta” (Ciutat Meridiana) d’Aigües de Barcelona.
M. Civit va estar presentant el Dictamen sobre la implantació de la Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que es va realitzar des de la Comissió de la qual n’és la referent i va exposar que l’aigua, com a dret universal que és, ha d’estar garantida per tothom i que és responsabilitat de les empreses i de les administracions el ser-ne garants. “La gestió burocràtica d’aquesta llei no és responsabilitat dels serveis socials i, per tant, aquesta s’ha d’ubicar en altres àmbits”. Igualment va posar de manifest que “la pobresa l'hem dividida en diferents polítiques: pobresa infantil, pobresa energètica, etc. I el que s’hauria de fer, és anar a un sistema integral de gestió de la pobresa posant la persona al mig”.
Al finalitzar aquesta taula rodona, va haver-hi un altre per tractar els problemes d’aplicació i solucions. Es va parlar sobre la brutalitat que l'administració hagi d'anar per les cases a comprovar la potència de llum que té contractada cada persona, ja que automàticament s'hauria d'ajustar per ser més eficient perque la tecnologia ho permet, es va carregar contra els tributs a la factura de l'aigua i de la coresponsabilitat de pagament de les diferents taxes perquè la taxa impagada recau novament sobre la societat, sobre l’etiquetatget de les persones en quant a fer certificacions de vulnerabilitat, la possibilitat de fer una bona tarifa social amb un registre únic d'usuaris amb ingressos baixos i situació de vulnerabilitat que tots els agents puguin consultar i fer canvis profunds per poder donar millors respostes no parcialitzades, entre d’altres.
Conchita Peña, degana del TSCAT, clausurava la jornada posant de manifest la importància de celebrar aquestes jornades conjuntament, d’escoltar-nos totes dues bandes, ja que que es tracta d’una llei que no convenç a ningú i per aquest motiu els ponts de relació justament són més necessaris que mai. A més, idemanava que “les empreses subministradores garanteixin l’accés als serveis més bàsics per la població i no només de manera pal·liativa, si no també preventiva”