Del 19 al 21 octubre ha tingut lloc a la ciutat de Mérida el XIII Congreso Estatal i I Congreso Iberoamericano de Trabajo Social organitzat pel Consejo General del Trabajo Social, coorganitzat pel Colegio Oficial de Trabajadores Sociales de Badajoz i que ha comptat amb la col·laboració del Colegio Oficial de Trabajo Social de Cáceres. Aquest Congrés, que es celebra cada 4 anys, ha comptat amb més de 1.300 professionals, qui han reflexionat sobre l’estat del Treball Social i debatut sobre propostes que orientin i estimulin les actuacions presents i futures de la professió. Concretament i segons l'organització del Congrés van assistir 57 treballadores socials de Catalunya.
Si has participat i vols que donem a conèixer online el teu treball, fes-nos-ho arribar a catalunya@tscat.cat i l' afegirem a la nostra noticia.
L’edició d’enguany ha tingut un marcat caràcter internacional, perque per primera vegada han estat convidades a participar treballadores socials de tota Iberoamèrica.
Sota el títol “Construyendo comunidades sostenibles: dilemas y retos” que ha donat lloc al Congrés, s’ha volgut construir i remarcar el concepte de solidaritat amb l’objectiu de tenir poder sobre les seves pròpies vides i fer front a les causes de desigualtat; generar comunitat des d’una visió compartida i caminar cap a la sostenibilitat que no contempli la pobresa social, sinó la seva eradicació i la justícia social amb l’objectiu de dissenyar comunitats habitables i humanes entre tots i totes.
Chistian Felber, iniciador de l’Economia del Bé Comú, va obrir el Congrés amb una conferència inaugural on va destacar la importància de la relació entre economia i context. “L’economia ha de fomentar els mateixos valors que aglutina la societat” assegurava. També hi van participar Sami Naïr, expert en immigració i moviments migratoris i Teresa Matus, qui va presentar el seu treball d’investigació sobre “Innovación social efectiva: construcción de una batería de instrumentos cuantitativos y un soporte tecnológico para mejorar los procesos de medición de la calidad en programas sociales”
També, Conchita Peña, degana del TSCAT, va participar en una ponència al Foro sobre Miradas Iberoamericanas del TS en Emergencias, on va visibilitzar el treball de l’equip d'emergències del Col·legi, format per quasi un centenar de persones col·legiades i coordinat per Montse Mas i que va comptar també amb representants de Col·legis d’ Aragó, Madrid i Costa Rica, i representats de l'Hospital del Mar i l'Hospital Clínico de Chile, tots amb experiència en situacions d’emergències.
Donada l'alta participació en les comunicacions rebudes des de Catalunya i Madrid, les deganes d'aquests dos Col·legis Conchita Peña i Mar Ureña, van ser convidades a llegir les conclusions del Congrés, juntament amb els col·legis amfitrions.
Agraïm a totes les treballadores socials de Catalunya la seva assistència i participació en el Congrés. Gràcies per fer-ho possible!
[[{"fid":"7046","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
[[{"fid":"7359","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Pòster que va presentar la presidenta del Consell de Deontologia sobre el Codi de bones pràctiques del Col·legi Oficial de Treball Social de Catatlunya