El membre de la Comissió de Mediació del Col·legi, Artur Roman, ha publicat un article al diari digital social, Social.cat, on fa un repàs sobre l'evolució de la mediació en el nostre àmbit territorial.
Roman parla de com s'ha anat desenvolupant la mediació des de la Llei 1/2001, gràcies a la qual Catalunya va esdevenir pionera en tot l’Estat a articular una Llei de Mediació Familiar fins a l'actual Llei de Mediació (Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat), així com del paper de les i els professionals.
"En el cas de les professions de l’àmbit psicosocial, la gestió de conflictes esdevé una de les competències pròpies en la que ens hem format específicament. Els/les mediadors/es de l’entorn psicosocial aportem l’especificitat del coneixement i l’experiència del treball familiar i comunitari, així com amb col·lectius vulnerables. Per nosaltres, la mediació en aquests casos s’escau com a especialització i en cap cas esdevé un paradigma aliè", assegura el membre de la Comissió.
Tot i el desplegament de recursos i l’existència d’uns 40 Serveis d’Informació de la Mediació a Catalunya, Roman posa de manifest que "en la majoria de les ocasions encara es prioritza la via judicial com a mètode de resolució de conflictes". Per això, considera clau que "qualsevol professional que atengui una situació de conflicte pensi com a primera opció en la mediació per afavorir la disminució de la litigiositat i l’apoderament i la corresponsabilitat de les persones".