El 21 de gener va tenir lloc la III Jornada Treball Social en Emergències 'I tú, com et cuides?' a l’Espai Francesca Bonnemaison i que va ser organitzat per la Comissió d'Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya amb l’objectiu de donar importància a l’autocura del professional després d’intervenir en situacions impactants.
La benvinguda va anar a càrrec de Núria Carrera, degana del TSCAT, Judit Rodríguez, coordinadora de la Comissió d’Emergències del TSCAT i Montserrat Mas, coordinadora del Projecte d’Emergències del TSCAT.
A continuació va tenir lloc la conferència inaugural “El coste de ayudar en crisis y emergencias: avances en los mecanismos de autoprotección” a càrrec d’Enrique Parada, psicòleg i especialista en psicologia d’urgència, emergència i catàstrofes, qui va donar un llistat important d'eines d'autoprotecció, a més de fer entendre als assistents com poden entrenar la ment per evitar el patiment innecessari.
"Aprendre a estimar-se la vida, quan la vida fa mal"
Lluís Llach
Tot seguit es va dur a terme “La gestió emocional desprès d’una experiència impactant” a càrrec de Joan Mas, treballador social de l’Equip d’Emergències del TSCAT, qui va traslladar als participants als camps de refugiats d'Idomeni mitjançant un vídeo molt emotiu, on hi participar com a voluntari, i va reflexionar sobre totes les emocions que li va produir aquesta experiència.
La jornada va cloure amb la conferència “I desprès què?“, a càrrec d’Artur Roman, treballador social de l’Equip d’emergències del TSCAT qui va explicar d'una forma molt clara tots els aspectes que hem de tenir en compte en una intervenció per poder fer un tancament òptim sense que ens afecti emocionalment, a més de donar-nos diferents consells per saber com desconnectar després d'una intervenció impactant.
Es va tractar, doncs, d’una jornada on es va aprofundir sobre diferents eines i habilitats de gestió emocional, a més d’obrir un espai de reflexió on poder valorar les pròpies capacitats d’autoprotecció.