Prop de 220 persones, entre presencials i online, va assistir a la xerrada "L’èxit de la interdisciplinarietat en l’abordatge integral del trastorn d’acumulació. Un procés metodològic per a la intervenció psicosocial des de salut pública", celebrada pel Col·legi el passat 17 de febrer. Una interessant sessió en la qual es va presentar el "Manual per intervenir amb persones amb greus problemes d’insalubritat al seus habitatges", elaborat per la treballadora social, Lucía Guerrero; i el tècnic mig de Salut Pública, Rubén Ramos, amb les aportacions del psiquiatra, David Córcoles.
El secretari de Junta, David Rodríguez, va obrir la xerrada destacant la necessitat "d'un enfoc multidimensional i interinstitucional per abordar les situacions d'exclusió residencial i d'acumulació patològica". També va posar en valor el Manual com una eina essencial per comprendre i abordar una problemàtica invisibilitzada, però amb un profund impacte social. "L'acumulació compulsiva i els problemes greus dins de la veritat els habitatges aquests no són fets aïllats. Responen a múltiples factors que s'entrellacen problemàtiques de salut mental, precarietat econòmica, manca de xoc de suport a edat, situacions de dol o traumàtiques no resoltes i en molts casos, una soledat crònica no desitjada", va aportar. I va afegir, "la presentació d'aquest manual és una oportunitat per reivindicar la importància del treball social en la lluita contra l'exclusió residencial i la vulnerabilitat extrema".
Seguidament es va donar pas a la intervenció, en vídeo, d'Esther Piqueras Liras, lletrada municipal des de 1984, que va explicar com es va crear la Unitat Social del Servei de Salut Pública municipal, un projecte liderat per la treballadora social Lucía Guerrero, i com funcionava i s'actuava davant dels casos d'insalubritat en habitatges.
Després va ser el torn de la pròpia Lucía Guerrero, que va presentar els continguts principals d'aquest Manual, un recull pràctic basat en la pròpia experiència professional al llarg de quinze anys a la Unitat Social. En aquest sentit, Guerrero va incidir en la importància de compartir els coneixements adquirits especialment en aquests casos que tenen una alta complexitat i que són difícils d'abordar. En la seva explicació va incidir en la importància de comptar amb un servei o equip amb una mirada multidisciplinar per tractar aquestes situacions. I, sobretot, va posar el focus en el paper cabdal de la treballadora social ja que aporta enfocs diferents a cada situació i estableix el vincle i la relació de confiança amb la persona.
En el cas de David Córcoles, psiquiatra i adjunt consultor a l’Hospital del Mar, la seva intervenció es va centrar en els aspectes clínics i criteris diagnòstics en els casos de persones amb trastorn d’acumulació i va aportar dades interessants en relació a aquesta patologia. També va presentar alguns resultats del treball en equip interdisciplinar.
Finalment, Rubén Ramos, tècnic mig de Salut Pública i coautor del Manual, va exposar la tasca dels agents de l'autoritat sanitària com a part de l'equip que aborda aquests casos d'insalubritat que afecta a tercers i va incidir en els procediments administratius, els recursos, entre d'altres aspectes.
La xerrada va concloure amb un interessant torn de preguntes.