El 15 de febrer, el Grup de Treball del Servei T'acompanyem del Col·legi va presentar, en una conferència online, l'informe amb els resultats de l'enquesta sobre la percepció i risc de violència en el lloc de treball, elaborada pel Grup conjuntament amb el grup de Dignificació Professional de la Delegació de Girona, i que es va dur a terme el 2022 entre el col·lectiu de treballadores socials.
La tresorera de la Junta, Laura Morro, va obrir la sessió posant l'accent en el context que viuen moltes professionals del treball social. "Les professionals del treball social exercim la nostra tasca en contextos de necessitats socials i de desigualtats, on el component emocional hi té un paper molt important. Tot això incrementa el risc de patir violència a la feina", va assegurar. També va incidir en el paper del Col·legi "ajudant a potenciar els protocols i els circuits d’actuació que puguin donar una resposta adequada a les professionals que han d’afrontar aquest tipus de situacions".
Tot seguit, els membres del Grup de treball del Servei T’Acompanyem, Israel Ureña i Judit Pagespetit van presentar les dades més rellevants de l'informe i les conclusions del mateix, respectivament. Segons es pot extreure del document, un 80,8% de les persones enquestades pateixen o han patit alguna agressió al llarg de la seva vida professional i que 98% dels i les professionals considera possible que es produeixin agressions al seu lloc de treball, cosa que denota la percepció d’inseguretat i el fet d’estar exposats/des a patir situacions de risc.
Una altra dada rellevant és que la majoria dels i les professionals, un 58%, considera que forma part d’un col·lectiu no conscient de la violència en el lloc de treball i que un 32% dels i les professionals no noten suport per part de la seva institució i/o empresa però en canvi sí que tenen a la seva disposició mecanismes de suport per atendre aquestes situacions.
Per finalitzar la xerrada, es va informar sobre el servei T’Acompanyem, que dona suport a les persones col·legiades que requereixen acompanyament i/o informació referent als protocols de protecció, i també a les que han patit algun tipus d’agressió i no han rebut el suport necessari per part de la institució per la qual treballen. Es va insistir també que és un servei format per col·legiats i col·legiades que des de la proximitat de les delegacions ofereix suport i fa un seguiment personalitzat.
Pots tornar a veure el webinar al nostre canal de Youtube.