El passat 30 de gener, la Delegació de Terres de l'Ebre vam organitzar un cafè-tertúlia per presentar les guies sobre la perspectiva LGTBI+ a centres i recursos per a persones grans, infància i adolescència.
L’acte el va presentar Xavier Curto, treballador social del Servei d’Atenció Integral LGBTI del Baix Ebre, i la xerrada va anar a càrrec de Judit Julià Hernández, tècnica en Polítiques d'Igualtat de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+.
De la presentació i el posterior debat entre les persones assistents es conclouen els següents punts:
- S’han de garantir els drets de les persones a ser com vulguin, independentment de la seva orientació o identitat o expressió de gènere, per això l’existència d’aquestes guies.
- L’administració pública està habilitant certs tràmits per facilitar el nom sentit de les persones trans a documents i identificacions, mentre no puguin tramitar el canvi del nom del DNI. Més informació
- Des de qualsevol Servei d’Atenció Integral LGBTI de les comarques de l’Ebre es pot sol·licitar el canvi de nom (sentit) a la targeta identificativa Sanitària i a la targeta identificativa del grau de discapacitat. D'aquesta manera es permet que les persones puguin ser tractades i anomenades d'acord amb el gènere amb què s'identifiquen (independentment de si tenen o no el canvi fet en el seu DNI).
- Les guies van dirigides principalment als equips directius i al personal tècnic i professional dels centres i serveis de persones grans i infants i adolescents i tenen com a objectiu facilitar les eines per incorporar la perspectiva LGBTI+ i evitar possibles casos d’LGBTI-fòbia.
- LGTBI són les persones que surten de la “norma”, realitats que surten de l'esquema socialment establert, i en conseqüent tenen el risc de viure discriminacions: invisibilització, incomprensió, exclusió, ridiculització i violències verbals o físiques.
Les persones assistents van participar exposant les seves pròpies experiències com a professionals de l’àmbit de la gent gran, infància i diversitat funcional, arribant a la conclusió del perill i risc d’utilitzar cert llenguatge i etiquetatge que no s’adapta a la realitat i que continua promovent una societat dins d’un sistema binari heteropatriarcal.
Es conclou, del debat, que la complexitat humana en relació al ventall de possibilitats per definir una identitat pròpia, ens permet entendre el gènere fluid, en el qual una persona pot no identificar-se amb una sola identitat sexual, sinó que circula entre masculí, femení i/o també altres gèneres, és per això que pren força el concepte d’interseccionaltiat que accepta a cada persona com a única i irrepetible.
Aquestes guies són el resultat de la col·laboració entre el Departament de Drets Socials i el Departament d’Igualtat i Feminismes, un treball conjunt que també ha comptat amb la participació de professionals de tots els territoris i persones expertes del teixit associatiu.
Les podeu trobar i descarregaren els següents enllaços: