Amb la intenció d’obrir debat i compartir experiències al voltant de les violències que trobem en la nostra pràctica professional actual, es va celebrar durant els dies 9 i 10 de novembre el II Congrés de Serveis Socials ‘Violències en els escenaris actuals’ a Cotxeres de Sants de Barcelona.
Degut al fet que observem que l’expressió de la violència es va ampliant a nous escenaris, menys coneguts i explorats, resultants dels canvis socials associats a factors com la devastadora crisi econòmica que sembla instal·lar-se amb nosaltres per quedar-se, l’ús generalitzat de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, canvis en els models i rols educatius, els actuals moviments migratoris, el trànsit de refugiats, per exemple, es fa palès que els professionals dels serveis socials necessitem reflexionar, investigar i dotar-nos de nous models explicatius i eines d’intervenció per donar resposta a les dificultats dels individus i col·lectius que pateixen aquests nous escenaris de violència. Per aquest motiu, enguany el congrés va girar entorn aquesta temàtica.
Les paraules ‘contundència’ i ‘prou’ donaven el tret de sortida a dos dies d’intenses reflexions. La conferència inaugural va ser duta a terme per Núria Carrera, Degana del Col·legi, Francesc Iglesies, Secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat; Maite Fandos, Diputada delegada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona; Laia Ortiz, Direcció de l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Josep Vilajoana, Degà del COPC, Maria Rosa Monreal, Presidenta del CEESC; Rosa Rodríguez, Presidenta del COPEC i Carolina Pastor, Comissionada del Congrés i van deixar clar el fet que la disminució de recursos en els serveis socials és una font de violència institucional amb l’anàlisi dels efectes de les ordenances municipals que regulen i sancionen.
Il·lustracions personalitzades de les taules rodones
Durant els dos dies es va parlar de com es passa de la violència criminal a les violències quotidianes, de la violència intrafamiliar, les noves modalitat de violència entre menors, la violència de l’estat, la violència de gènere, les intervencions en violència entre iguals i la violència a les xarxes/internet.
A continuació us deixem amb algunes de les reflexions fetes:
- La participació, independència, interdisciplintat, responsabilitat i confiança són necessàries per combatre les violències.
- Davant l’evidència que no anem cap a una societat cooperativa, els nostres valors han de ser forts.
- La violència com a conseqüència de la segregació i l’odi.
- La violència no només provoca danys i patiment. També fa trontollar l’estat del benestar.
- El sistema jurídic és molt limitat i gens preventiu.
- La victimització silenciosa de persones sense llar (Aporofobia)
Pòsters exposats durant el Congrés
El congrés ha estat organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya juntament amb el el Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i el Col·legi de Pedagogs de Catalunya. Ha estat una il·lusió i un repte organitzar aquest Congrés conjuntament amb els 4 Col·legis, però l’èxit aconseguit amb més de 500 assistents, ens avala. El compromís i les ganes de seguir aprenent de nosaltres mateixes, fa que vulguem continuar treballant juntes.