Una trentena de persones, més les divuit que la van seguir en directe per vídeo streaming, van participar, el 9 de maig, a la jornada organitzada pel Col·legi, "Mirada a la salut de les treballadores socials. És l'hora de les professionals", un acte que va servir per fer una radiografia acurada de l'estat de salut de les i els professionals.
Aquesta iniciativa forma part de tot un seguit d'accions que s'estan impulsant des del Col·legi per tal de reforçar la prevenció i l'actuació davant de les diferents problemàtiques de salut que poden afectar al col·lectiu. Entre aquestes accions està la formació específica per prevenir l'estrés, la potenciació dels espais de supervisió, la promoció del programa SuporTS, entre d'altres.
[[{"fid":"15325","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"}},"attributes":{"alt":"jornada salut treballadores socials","title":"jornada salut treballadores socials","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
L'objectiu de la jornada era aportar dades sobre com es troben les treballadores socials, quins problemes els afecten o com els gestionen. Un pas d'analàsi necessari, ja que tal i com va indicar la degana del Col·legi, Conchita Peña en la presentació de l'acte: "és important que treballem en la prevenció i l'actuació però també en la consciènciació, ja que per cuidar primer hem de tenir cura de nosaltres mateixes". I va insistir en la voluntat del Col·legi "d'estar al costat de les professionals, aportant eines i solucions".
En la presentació l'acompanyava Miquel Vilardell, president de la Fundació Galatea, que va explicar les funcions de l'entitat i, en concret, del programa SuporTS que té com a objectiu atendre al col·lectiu específic de treballadores socials. "Sou una professió imprescindible per al sistema -va explicar - ja que en una època on ja parlem de malalties sindèmiques, on l'entorn social també és un factor determinant, es necessari comptar amb equips d'atenció multidisciplinars", va concloure.
¿Com estan les treballadores socials?
Per donar resposta a la gran pregunta de la jornada es van presentar els resultats dos estudis. El primer, elaborat per la Fundació Galatea i presentat per Lucia Baranda, una de les autores de la recerca, posava la mirada en els estils de vida, condicions laborals i salut de les treballadores socials.
Entre les dades més rellevants de l'estudi, destaca que un 36% de les professionals presenten risc de patir mala salut mental o, el que seria el mateix, patiment psicològic. Una xifra que per si mateixa potser no diu res però que és elevada si comparem amb els resultats d'altres professions sanitàries o de la població en general. Aquesta alta exposició a riscos psicosocials o de burnout s'explica per pressions o factors externs que dificulten l'exercici professional, segons revela aquest estudi. Consulta l'estudi complert elaborat per la Fundació Galatea
[[{"fid":"15326","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"}},"attributes":{"alt":"jornada salut treballadores socials","title":"jornada salut treballadores socials","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]] [[{"fid":"15327","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"}},"attributes":{"alt":"jornada salut treballadores socials","title":"jornada salut treballadores socials","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Reveladores van ser també algunes de les dades de l'estudi de la Fundació Pere Tarrés, “Salut moral i acció professional. Conflictes ètics en la pràctica professional de Treball Social Catalunya. Necessitats formatives”. El director acadèmic de Grau de la Fundació Pere Tarrés, Jesús Vilar, va ser l'encarregat d'explicar quins tipus de conflictes es troben les professionals i com els gestionen. "Predominen els de missió o encàrrec professional per sobre dels conflictes entre professionals o amb les persones ateses", assegurava Vilar . Provoquen aquests conflictes de missió factors com la pèrdua de sentit de la tasca, els efectes no desitjats, desacords amb els valors o sentir-se còmplice de males pràctiques. Aquests factors o la suma de tots, segons explicava el director acadèmic de Grau, porten a què un "60,7% de les persones enquestades pateixi esgotament professional".
Després d'analitzar les diverses formes de gestió dels conflictes, així com els recursos de suport i de formació ètica, Vilar assegurava: "estem davant d'una cultura professional que potencia el treball individual i hi ha poques estructures de suport, per tant és comprensible que sigui tan elevat el nivell de malestar moral, que no deixa de ser una forma de burnout".
Un mirall en forma de teatre
La jornada va finalitzar amb una representació teatral de la mà de la companyia de teatre social, La Xixa Teatre. Amb una actuació interactiva i participativa van reproduir una situació del dia a dia d'una treballadora social, cosa que va permetre compartir amb el públic problemàtiques que formen part de l'exercici diari professional així com reflexionar sobre les possibles solucions.
[[{"fid":"15328","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"}},"attributes":{"alt":"jornada salut treballadores socials","title":"jornada salut treballadores socials","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]] [[{"fid":"15329","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada salut treballadores socials"}},"attributes":{"alt":"jornada salut treballadores socials","title":"jornada salut treballadores socials","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]