Prop d'un centenar de persones van assistir, presencialment i online, a la II Jornada de Treball Social Forense, organitzada per la Comissió de Peritatge Social del Col·legi.
Sota el títol “El Peritatge Social com a disciplina transversal al llarg de la vida”, durant més de quatre hores, una desena de ponents van anar posant sobre la taula el valor i la importància del paper del peritatge social en diferents situacions i moments vitals de les persones.
La degana del Col·legi, Conchita Peña, va ser l'encarregada de donar la benvinguda a l'acte destacant "el creixement de la presència del treball social forense en els darrers anys", però encara, va incidir, "hi ha una part del col·lectiu de professionals judicials que desconeix el peritatge social, per això cal seguir incidint en les seves possibilitats, aplicacions i avantatges". També va elogiar jornades com aquesta, ja que “és molt important -va assegurar- que les pròpies professionals que desenvolupeu aquesta especialitat tingueu espais on explicar el valor que aporteu amb la vostra intervenció".
La referent de la Comissió de Peritatge Social, Montse Fuentes, va prendre la paraula destacant com el treball social forense "té la capacitat única d'estar present en diferents moments del cicle vital de les persones i en casuístiques molt dispars". Aquest paper transversal, continuava Fuentes, "comporta grans reptes, ja que hem d'afrontar la complexitat de les actuals problemàtiques socials que són canviants i que, a més, ho fan molt ràpidament. Això ens demanda una formació tècnica sòlida i molta capacitat d'adaptació", afirmava la referent.
Seguidament, Sílvia Rossell, membre de la Comissió de Peritatge Social, va presentar el Document marc de Peritatge Social, un document elaborat per la mateixa Comissió en el qual s'explica què és el treball social forense, quins són els àmbits d'actuació, com es pot exercir de pèrita social, què és un informe pericial i què pretèn aquest document, entre d'altres aspectes relacionats.
Per últim, Rosa M. Aragonés, cap de Servei de Suport a l’Execució Penal de Barcelona Comarques del Departament Justícia i Qualitat Democràtica, va repassar com ha anat evolucionant el paper del treball social forense i com s'ha anat reconeixent el seu valor de la mà de diferents reformes legislatives però també "per la constància, rigorositat i passió per la feina demostrada per les treballadores socials forenses".
Taules rodones per aprofundir en diferents situacions
La jornada es va estructurar en tres taules rodones. La primera, moderada per Eva Giralt, membre de la Comissió de Peritatge Social, va servir per presentar dos casos pràctics de l'exercici del treball social forense en l’àmbit privat. Montse Mas, treballadora social forense, va presentar el cas d'un dictàmen pericial sobre una sanció que s'imposa a una mútua d'accidents laborals en relació a la concessió de prestacions per mantenir l'autonomia personal en accidentats laborals greus. Per la seva banda, Loli Rodríguez, pèrita social i presidenta ATSEL (Asociación Nacional de Trabajo Social en ejercicio libre) va presentar el cas d'una persona accidentada en un accident de trànsit i com va desenvolupar la seva tasca per tal d'elaborar el dictamen.
En la segona taula, es va abordar el rol del treball social forense en relació a les agressions sexuals a menors a través de l'experiència que es dur a terme en el projecte Barnahus. Moderada per Meritxell Ortí, membre de la Comissió de Peritatge Social, van intervenir Raquel Vila Lorenzo i Alexa Siles, coordinadora i treballadora social respectivament de la Unitat Integrada Barnahus a Tarragona. Presentació Raquel Vila | Presentació Alexa Siles
Finalment, la tercera taula va servir per parlar de les Unitats de Valoració Forense Integral (UVFI) i la tasca que es realitza en relació als casos de violència de gènere. En aquest cas, van intervenir Anna Mateu, coordinadora UVFI; Marina Garcia, membre de la Comissió de Peritatge Social que va explicar el rol del treball social forense en aquests equips multidisciplinaris; i Francisca Verdejo, jutgessa del Jutjat de Violència sobre la Dona Nº2 de Barcelona, que va aportar la seva perspectiva com a figura jurídica en relació a la tasca que es realitza des del treball social. La taula va estar moderada per Estefanía Molina, membre de la Comissió de Peritatge Social. Presentació Marina Garcia
Per concloure, les membres de la Comissió de Peritatge Social, Natàlia Ribas i Leticia Sánchez, van fer un resum de les principals conclusions de la jornada.