El passat 18 de setembre, David Rodríguez i Cristina Gómez, membres de la Comissió d'Infància i Famílies del Col·legi, van participar en aquesta jornada sobre la realitat dels joves extutelats, organitzada per la Federació d’entitats amb projectes i pisos assistits (FEPA). En aquesta trobada es van poder escoltar experiències internacionals i reflexionar sobre les propostes fetes al voltant de l’atenció i acompanyament d’aquests joves un cop han sortit dels itineraris de tutela. També es van tractar temes com les necessitats derivades del col.lectiu migrant no acompanyat, les dificultats a l’accés al món laboral, la necessària tasca col.laborativa entre serveis, institucions, entitats, administracions i els propis joves, i la participació real dels joves extutelats en la definició de les polítiques per a joves.
Una mirada internacional
Les ponències internacionals van ser a càrrec de Mark E. Courtney, de la Universitat de Chicago, que va presentar un estudi longitudinal d’avaluació d’impacte en polítiques d’emancipació i va referir el treball comunitari com un marc d’èxit per als joves extutelats, destacant la necessària confluència entre el sector privat, l’empresa i els serveis de suport emocional per garantir uns itineraris d’èxit.
Per altra banda, Elizabeth Brabender, coordinadora del secretariat independent Care Rewiew, i Beth-Anne Logan, membre de l’àmbit: The practice in the World, vinculades al govern escocès, van presentar alguns resultats i reflexions al voltant dels programes d’emancipació del jovent extutelat a Escòcia. En aquest cas van destacar la necessitat d’activar processos reals de participació en la definició de les polítiques d’emancipació i de centrar la mirada en el benestar emocional dels joves, oferint-los i garantint-los espais d’acompanyament autònom.
En l'àmbit català, Frederic Cusí, d’Impacte Consultoria Social, va fer una presentació del model d’atenció al jovent extutelat a Catalunya, exposant els reptes de futur que es recullen al document i que són el resultat del procés de treball intern dut a terme a FEPA des de finals del 2017 en relació a l’orientació de programes a Catalunya (habitatge, laboral, econòmic i altres).
[[{"fid":"10236","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada joves extutelats","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada joves extutelats"},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"jornada joves extutelats","field_file_image_title_text[und][0][value]":"jornada joves extutelats"}},"attributes":{"alt":"jornada joves extutelats","title":"jornada joves extutelats","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Reflexió conjunta
Acabades les ponències, es va fer el taller de contrast, on diferents agents, entre els quals hi havia el i la representant del TSCAT, van reflexionar sobre les propostes del model presentat per FEPA i van establir prioritats i viabilitats per a la seva activació i implementació.