El passat 20 de juny, en el marc dels actes de celebració dels 40 anys del Col·legi, es va dur a terme el col·loqui "Nous espais de treball social" a la Sala Caritat de la Biblioteca Nacional de Catalunya. Una interessant xerrada on es van donar a conèixer diferents iniciatives relacionades amb el treball social que són innovadores o que proposen altres maneres de fer treball social, més enllà de les formes més tradicionals d'exercir la professió.
La degana del TSCAT, Conchita Peña, va obrir l'acte posant l'accent en el valor de la innovació. "És el moment de practicar i reivindicar la innovació en treball social, les diverses noves maneres de fer treball social: una aposta ferma per la investigació, un reconeixement de la pràctica avançada i mitjans per portar-la a terme", va assegurar. També va parlar del rol que han d'assumir les professionals, "hem d’incorporar sabers de lideratge, d’investigació i d’innovació. Hem, de transitar de ser secundàries a ser protagonistes dels nostres espais d’actuació. Esdevenir agents de suport, cura i canvi, per generar respostes a situacions molt diverses en la complexitat de la realitat social", va indicar Peña.
Seguidament va començar el col·loqui amb les intervencions d'Eduard Pellicer, vicepresident d'EnfocaTSS; Montse Fuentes, emprenedora i treballadora social en exercici lliure (Maemuki. Consultoria Social); Joan Casas: doctorand; Judit Rodríguez, política municipal; i Anna Mañosa, cooperant internacional. Els seus testimonis van servir per exemplificar que hi ha altres maneres alternatives de fer treball social i que mantenen l'essència de la professió.
Joan Casas, doctorand, es va centrar en el valor del binomi recerca i treball social per "visibilitzar realitats socials invisibilitzades" i va assegurar que el realment innovador és "construir la recerca 100% des de la mirada i el saber del treball social". Per la seva banda, Montse Fuentes va mostrar un exemple d'exercici lliure de la professió, a través de la creació d'una consultoria social pròpia que ella mateixa va definir com "un espai en el qual una professional us ajuda a les persones a trobar llum a certes situacions de la seva vida". Eduard Pellicer va explicar el projecte EnfocaTSS, una organització professional sobre treball social sanitari en la qual l'objectiu és "compartir coneixement i sumar a l'aportació de la professió". El testimoni de Judit Rodríguez, política municipal, va servir per descobrir el paper del treball social dins de la política. "Cal posar tot el nostre coneixement tècnic al servei de la política. Per dissenyar polítiques municipals efectives, s'ha d'haver passat per la part més tècnica", va indicar. Finalment, Anna Mañosa, va explicar la seva experiència com a cooperant internacional i l'aportació que es pot fer des del treball social en aquest camp.
El col·loqui va finalitzar amb un interessant intercanvi d'impressions amb la trentena d'assistents.