La Comissió de Dones i Igualtat de l'Associació Intercol·legial va organitzar, el 27 de novembre, la jornada "Corresponsabilitat i treball de cura" on es van aplegar unes 25 assistents. Moderat per la membre de Junta del Col·legi, Mercè Civit, aquest interessant debat va servir per fer una mirada des de la perspectiva de diferents disciplines i coneixements a un tema tan significatiu com és la corresponsabilitat i els treballs de cura.
Si et vas perdre la jornada, la pots veure íntegrament al nostre Youtube
L'encarregada d'obrir el debat va ser la professora agregada interina del Departament de Sociologia de la UAB, investigadora del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT-UAB), Sara Moreno, que va enfocar la qüestió des de la sociologia. Moreno va reflexionar sobre què està passant quotidianament amb els treballs de cura a partir de les dades d'una enquesta sobre usos del temps.
"La tendència és dedicar menys temps a les tasques domèstiques, tan per part de dones com d'homes, però puja la dedicació al treball de cura d'infants i de gent gran", va explicar. Una dedicació que en el cas de la cura de gent gran "recau majoritàriament en les dones" i que "és molt exigent i difícil de compaginar amb l'àmbit laboral. Per això, Moreno convidava a "eixamplar la corresponsabilitat" i a "interpel·lar els homes en relació a la seva responsabilitat en la distribució dels usos del temps".
[[{"fid":"19017","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
La visió des del dret va venir de part de Joana Badia, advocada especialista en dret laboral i assessora en polítiques de gènere i igualtat d’oportunitats. Comissió de Dones de l'ICAB, que va retratar el xoc que existeix entre les mesures de conciliació i els interessos empresarials. "Les mesures de conciliació actuals es plantegen des de la renúncia. Has d'escollir entre feina i família", va assegurar. Algunes de les pràctiques abusives que es fan en aquest àmbit s'acabarien amb "més mesures punitives per perseguir conductes discriminatòries de gènere", indicava Badia, però encara "queda molt a fer ja que només el 0,1% del total de les inspeccions de treball que es fan són per detectar aquestes situacions".
L'advocada també va assegurar que el repte està "en posar la vida de les persones al centre" i va concloure que "mentre les mesures de conciliació siguin una cosa exclusiva de dones, la mentalitat empresarial seguirà pensant que contractar una dona surt car".
Finalment, va tancar el debat Imma Marin, directora de Marimva, juego y educación, consultora pedagògica, especialitzada en educació, comunicació i formació a través del joc. En el seu cas, la intervenció es va centrar en reflexionar què aporta el joc als infants, com juguen actualment i com això pot influir en com veuen i interpreten el món. "No sempre les joguines són el problema. Els nens i nenes imiten els seus models i referents i fan el que veuen als grans i això a vegades és el problema", indicava. I és preguntava "Quin model estem donant a nens i nenes tant a casa com a l'escola?".
La jornda va acabar amb les aportacions de les assistents i amb un refigeri.
Aquesta és la segona jornada d'un cicle, organitzat per la Comissió de Dones i Igualtat de L’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals, que consta de tres actes on les dones professionals estan debatent sobre algun dels 10 punts del Decàleg El nostre Clam per l’Equitat.