Aquest dijous Mercè Civit, vicedegana de la Junta del Col·legi, ha participat en la Primera Jornada sobre prevenció i tractament del maltractament a la gent gran. Civit ha felicitat la iniciativa que dona resposta a un tipus de maltractament que sovint queda aïllat i invisibilitzat.
La vicedegana ha explicat, però, que amb iniciatives com les de la jornada i la creació d’un grup supranacional per prevenir i detectar el maltractament a la gent gran es “visibilitza el problema i es fa públic, un pas determinant per a la seva solució”.
En la seva ponència ha citat a diferents referents i activistes socials que vetllen per la fi d’aquest tipus de maltractament a través d’enfocaments multidisciplinaris i multisectorials. Civit ha posat èmfasi, també, en la importància de dotar aquesta problemàtica de perspectiva de gènere. “Les dones pateixen un doble maltractament. Un per ser persones grans i l’altre pel fet de ser dones”.
Per altra banda, Mercè Civit ha explicat la fusió que s’està fent recentment entre la integració social i la sanitària, que ha definit com un “exemple de com l’àmbit social i el sanitari poden treballar i treballen conjuntament”.
Segons Civit, encara que hi hagi hagut un abandonament del treball en xarxa, és important el seu impuls i és gratificant que es pugui aplicar en els projectes de la gent gran. La vicedegana considera que “l’abordatge de la problemàtica en aquest nivell és molt més ric i permet que el bagatge dels diferents agents faci donar respostes innovadores i diferents”, alhora ha fet una crida per impulsar aquest tipus de col·laboració amb visions més àmplies i compartides per les problemàtiques socials. Per acabar ha remarcat la importància del treball social com a actor fonamental a l’hora de prevenir, detectar i actuar en situacions de maltractament de la gent gran.
La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Martorell, s’emmarca dins la Setmana per a l’envelliment actiu i la Gent Gran del 2021, que vol donar reconeixement a una generació que sovint queda greument invisibilitzada.