- El Col·legi del Treball Social adverteix del col·lapse existent en els recursos d’assistència a les persones refugiades i sol·licitants de protecció internacional
- L’alt nombre de denegacions d’asil obliga a replantejar la legislació vigent i les polítiques socials d’acollida.
El Col·legi del Treball Social de Catalunya alerta de la situació de col·lapse en què es troben les treballadores dels serveis especialitzats d’acollida als refugiats i sol·licitants de protecció internacional. El desequilibri existent entre la quantitat de persones migrades, el personal especialitzat i els recursos assistencials existents (habitatge, suport social, psicològic, jurídic i laboral, etc.), genera una situació d’alta tensió psicosocial tant per als professionals com per a les persones migrades. Aquesta es pot veure agreujada pel temps que es triga a resoldre una sol·licitud d’asil, uns 18 mesos de mitja. Reclamen que s’incrementin els recursos econòmics, professionals i materials, així com una major coordinació institucional entre l’administració central, l’autonòmica, la local, les entitats socials i tots els agents socials que intervenen de manera transversal en el procés d’acollida.
Les treballadores socials demanen formació especialitzada per als serveis socials bàsics i un programa específic per atendre les persones migrades en situació irregular. Cal tenir en compte que, en cas de denegació d’asil, es retira el permís de residència i l’autorització per treballar, deixant la persona en situació irregular i de desemparament, amb l’única opció de recórrer als serveis socials bàsics, que són qui acaben proporcionant l’atenció primària.
Aprofitant el debat generat arran de l’acollida de 630 persones aquest cap de setmana, que apunta a un canvi de política per part de l’estat espanyol, les treballadores socials urgeixen a replantejar les polítiques socials migratòries i de refugi que s’estan portant a terme a nivell espanyol i europeu. L’alt nombre de denegacions de peticions d’asil, un 65% segons l’Informe 2017 sobre Protecció Internacional a España i la Unió Europea d’Accem, posa de manifest la necessitat de modificar la legislació existent, competència del govern central.
Activitats programades pel TSCAT al voltant del Dia mundial de les persones refugiades 2018:
Taula Rodona: Com acompanyem a persones refugiades. Perspectives des del Treball social, 19 de juny
IMPACTE EN MITJANS
20/06/18 Social.cat. Els treballadors socials denuncien la manca de planificació en l'acollida de persones refugiades