Més de 50 persones van assistir, el 25 de gener a la Residència d'Investigadors de Barcelona, a l'acte de presentació de la Revista de Treball Social 225. Un acte molt significatiu i emotiu on es van aplegar exdirectores, articulistes i tot un seguit de persones vinculades a la publicació, per donar a conèixer aquest número tan especial que s'ha fet per commemorar els 40 anys del Col·legi i on s'han recopilat alguns dels articles més rellevants de la història de la revista.
La benvinguda a l'acte, conduït per la membre del Consell de Redacció de l'RTS, Mati González, va anar a càrrec de la degana del Col·legi, Conchita Peña. La degana va destacar el valor d'aquest número tan especial. "Suposa una magnífica cloenda d’aquest aniversari, amb la selecció dels articles més destacats i emblemàtics d’aquests 40 anys. Una selecció que ha anat a càrrec de les diferents directores que ha tingut la revista, i que mostren d’una manera molt clara els principals assumptes que han motivat la reflexió en aquests quasi 60 anys d’història de la revista", va indicar Peña.
També va aprofitar la seva intervenció per recordar el manifest que es va presentar en el primer acte dels 40 anys del Col·legi, al març del 2023, amb 16 reivindicacions que estan de "plena actualitat" i que "són necessàries per millorar i enfortir l’estat del benestar i evitar, així, donar respostes properes a la beneficència, en lloc d’apostar per iniciatives que permetin un veritable acompanyament i empoderament de les persones, i que garanteixin els drets socials", va assegurar.
Seguidament, va començar la ertúlia entre l’actual directora de l'RTS, M. Victòria Forns; una de les anteriors directores de la Revista, Francesca Masgoret; i Teresa Aragonés, en representació de les autores dels articles seleccionats per aquest número monogràfic. Una xerrada distesa on es va parlar de l'evolució de l'RTS des dels seus inicis, als anys 60, fins ara, així com de l'impacte de la revista en l'àmbit social més enllà de les professionals del treball social. "Ens ajuda a reflexionar sobre tot allò que hem fet com a col·lectiu i els reptes que tenim per endavant. S'estan fent moltes coses bé i és important que s'expliquin i s'ensenyin", deia Aragonés. També es va reflexionar sobre quina revista necessitem en l'actual moment de canvi i com adaptar-se a les noves demandes de formació, informació i reflexió que tenen les professionals.
L'acte va continuar amb un col·loqui entre el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, i la degana del Col·legi, Conchita Peña; conduït pel membre del Consell de Redacció de l'RTS, Xavier Pelegrí. En la conversa es van abordar temes tant diversos com la problemàtica del sensellarisme, especialment a les grans ciutats, i sobre l'estat de la “Llei de mesures transitòries i urgents per a fer front i erradicar el sensellarisme” i les accions que farà la Generalitat en matèria d'ajuts alimentaris davant de l'eliminació de les remeses alimantàries finançades per la UE. La degana també va reflexionar i posar en valor el paper que tenen les treballadores socials en tots els sistemes i va exposar preocupacions del col·lectiu com la burocratització o l'aplicació del model d'atenció integrada social i sanitària, tema sobre el qual va voler saber l'opinió del representant de la Generalitat.
Finalment, el conseller de Drets Socials va conclure la presentació amb un breu discurs on va voler incidir en què el món de les polítiques socials "ens hem de treure el complexe de ser la pota petita de l'Estat del Benestar. Hem de tenir l'actitud d’altres sectors i això significa autoestima i reconeixement de la feina, sabent que els reptes que tenim per davant són enormes", va finalitzar.
Al principi de l'acte es van lliurar exemplars d'aquest número especial de la Revista de Treball Social, que podeu llegir a la web de l'RTS. Així mateix, en aquesta edició s'ha recuperat la secció d'entrevista amb la publicació d'una conversa amb el conseller de Drets Socials que també podeu veure al nostre canal de Youtube.