El passat 16 de maig, la Comissió d'Emergències i Catàstrofes del Col·legi va celebrar el primer webinar "Experiències de treball social en emergències i catàstrofes", que en aquesta ocasió es va centrar en explicar quina va ser la intervenció des del treball social en l'emergència de l'erupció del volcà de La Palma (2021).
La benvinguda a la xerrada va anar a càrrec de Judit Rodríguez, vocal 3a de la Junta de Govern i referent de l'Equip d'Emergències del TSCAT. Rodríguez va explicar com s'organitza actualment el projecte d'emergències del Col·legi. "Volem cohesionar l'equip d'emergències, recuperant el contacte entre els grups territorials i potenciant les formacions. La jornada d'avui s'emmarca dins d'aquesta línia estratègica de donar a conèixer experiències i intervencions que ens permetin enriquir-nos", va explicar la referent.
Seguidament va prendre la paraula la referent de la Comissió d'Emergències i Catàstrofes, Àurea Prats, que va fer una pinzellada sobre la composició, objectius i projectes de la Comissió i va incidir en la importància de la "formació continuada per a les treballadores socials que estan en l'àmbit de les emergències".
Per parlar del tema central de la xerrada, la intervenció en el volcà de La Palma, es va comptar amb la presència d'Elena Pérez Jerónimo, treballadora social, mediadora i periodista. La ponent va parlar de l'experiència viscuda com a treballadora social però també com a família damnificada per l'erupció del volcà. "Me tocó estar en primera línea desde diferentes posiciones i vivencias", aportava Elena. Després d'explicar el context geogràfic i social de La Palma, Elena va repassar la cronologia de com van anar tots els fets i va donar algunes dades de l'afectació del volcà, que va impactar sobre 2.329 persones i va comportar l'evacuació de més de 7.000.
Seguidament, la treballadora social va relatar com es va organitzar la intervenció de l'equip de treballadores socials voluntàries d'emergències, dedicades a donar suport a les professionals dels Serveis Socials d'Atenció Primària, quines funcions es van fer, on es van ubicar i es van fer les atencions, quines eines bàsiques es van utilitzar. També, Elena va analitzar la intervenció en la postemergència i com està la situació a l'actualitat.
Per acabar la xerrada, van fer les seves aportacions a la ponència les diferents dels equips territorials d'Emergències del TSCAT: Magdalena Serrano, referent Delegació Girona; Pilar Planella, referent Delegació Lleida; i Emma Perez, referent de la Delegació de Tarragona i Terres de l’Ebre; i es va obrir un torn de preguntes i reflexions amb les assistens.