El 30 d'octubre, la degana del Col·legi, Conchita Peña, va oferir una conferència en el marc de la inauguració de la 6a edició del Diploma d'especialització en gestió pública dels serveis socials locals.
Aquest és un Diploma d'especialització organitzat per l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), mitjançant la Fundació URV (FURV), la Càtedra d’Inclusió Social i la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martín, que intenta aportar les tècniques i instruments més adequats per a la gestió pública en l’àmbit dels serveis socials, posant èmfasi en la innovació i en les millors pràctiques per destacar aquells aspectes que contribueixen a la qualitat dels serveis socials i de les organitzacions públiques que els gestionen.
En aquest marc, la degana va impartir la ponència "Perspectives de futur en matèria de Serveis Socials", on va parlar del context actual de sistema de Serveis Socials, les seves mancances i els reptes de futur. "Tenim un sistema amb una estructura complexa, centrat en gestionar prestacions econòmiques sota una forta pressió assistencial, que no garanteix la cobertura universal, molt compartimentat entre l’atenció primària i especialitzada, i, on el subjecte d’intervenció no es troba definit", va explicar Peña.
També va incidir en les assignatures pendents de la coordinació de l’atenció dels sistemes de salut i serveis socials, "ens trobem en trànsit, traslladant la mirada fragmentada cap a l’atenció integrada valorant com a necessària la convivència i cooperació entre els sistemes social i sanitari", va assegurar.
En la seva intervenció, la degana també va exposar altres temes prioritaris com el valor de l'acció comunitària, els nous reptes locals i globals (la "vulnerabilitat mediambiental"), la necessitat d'obrir nous escenaris d'acció per al treball social, la visibilització de les i els professionals com agents de suport i canvi o la cura de les professionals.