L’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Ajuntament de Montornès del Vallès i l'Ajuntament de Castellbisbal també donen suport al manifest per millorar el sistema sanitari: enfortir l’atenció primària, del que el Col·legi és impulsor, juntament amb l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), la Rebel·lió Atenció Primària i la Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (CAMFIC)
MANIFEST
“Molts anys després de la seva reforma, l’atenció primària segueix sent la germaneta pobra del sistema sanitari. Mai va assolir el desplegament de competències i la dotació pressupostària que la reforma demanava. La crisi iniciada el 2008, amb les retallades pressupostàries que els governs van aplicar a partir del 2010, han comportat un deteriorament progressiu i una sobrecàrrega insuportable dels seus professionals. Hem vist com del 18% del pressupost de salut dedicat a l’atenció primària l’any 2010, hem passat al 14% l’any 2016.
Els ciutadans han vist com s’han tancat serveis, s’ha obviat la seva participació, s’ha prescindit de milers de professionals i ha augmentat de manera inadmissible l’espera per a ser visitats pels seus professionals de referència. Això ha comportat la massificació i el trencament de la continuïtat i longitudinalitat de l’atenció, característiques que està demostrat de sobres que milloren la salut de les persones. Els professionals dels equips d’atenció primària (metgesses, infermeres, administratives i treballadores socials) fa temps que treballen al límit de les seves possibilitats. Aquesta situació sostinguda ha arribat a afectar la salut, la motivació i la il·lusió professional. A l’atenció primària el temps és la principal tecnologia que utilitzen els professionals, i la seva persona, l’instrument de treball. Sense temps i amb males condicions de treball la qualitat de l’atenció es deteriora, fent patir tant als pacients com als professionals.
Els nostres polítics i gestors s’han atipat de fer declaracions buides sobre la importància de l’atenció primària que s’han contradit sistemàticament amb la progressiva disminució del pressupost i el menysteniment institucional dels professionals i la seva feina. A més, veiem l’estancament d’un model organitzatiu i assistencial que no aposta clarament per una atenció primària forta com a pilar del sistema sanitari. La idea d’un nou pla estratègic no ens dóna cap garantia que es produeixin canvis significatius en la dotació de personal i en la millora dels serveis. Una mostra d’això que diem és el fet que els pressupostos del 2017 per a Salut augmenten de 408 M. d’euros però només 27,6 M. (6,7%) seran destinats a l’atenció primària.”
Llegir l’acord aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Montornès
Llegir l’acord aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Mollet
Llegir l'acord aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Castellbisbal