Ja tenim les guanyadores de la Medalla d'Or d'aquest any! Després d'una setmana de votacions, la col·legiatura ha escollit a Josefina (Jose) Fernández, en la categoria de Trajectòria Professional, i Carmina Puig, en la categoria Significació del treball social en el moment actual.
Com en les darreres edicions, també es concedirà una Medalla d'Or a una entitat que es distingeix per la seva defensa dels drets socials. En aquest cas, la Junta de Govern, ha decidit otorgar el premi a la Fundació Arrels, entitat que es dedica a l'acompanyament i atenció de persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió cap a una situació el més autònoma possible.
Consulta el resultat de les votacions
Quan entregarem la Medalla d'Or?
L'entrega d'aquest guardó es farà el dimarts 17 de març, a les 17h (obertura de portes), a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (C/ del Carme, 47, de Barcelona), en un acte on també celebrarem totes juntes el dia de la nostra professió: el Dia Mundial del Treball Social. Properament us donarem més detalls d'aquesta celebració.
Ateses les recomanacions de les autoritats sanitàries i l’OMS encaminades a la contenció del coronavirus (COVID-19), el Col·legi hem decidit ajornar els dos actes previstos per a la propera setmana, entre ells l'entrega de la Medalla d'Or i celebració del Dia Mundial del Treball Social. Properament us informarem de la nova data de celebració de l'acte
Qui són les guanyadores?
Us fem cinc cèntims de la biografia professional de les dues guanyadores de la Medalla d'Or del Col·legi:
JOSEFINA (JOSE) FERNÁNDEZ I BARRERA
[[{"fid":"20558","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]
Vaig obtenir el títol de Treballadora Social l’any 1970. Posteriorment, he ampliat la formació acadèmica amb la llicenciatura en Dret i el doctorat en Sociologia, amb la tesi “Els infants com a ciutadans”. He treballat en l'àmbit de la Salut i la Salut Mental, la Infància i la Família, en Mediació familiar i en el suport al món associatiu.
He realitzat estades de treball social a Londres (1971) i a Chicago (1973-74). He treballat tant al sector públic (Maternitat de la Diputació de Barcelona i Direcció General d’Infància de la Generalitat de Catalunya) com en el sector privat (Institut Frenopàtic i Programes Socials de la Fundació “la Caixa”).
Una de les meves àrees d’interès especial ha estat la supervisió del treball social, la salut mental i el treball amb la infància. Vaig exercir parcialment com a docent a l’Escola de Treball Social de Barcelona, fins que al 1996 em vaig incorporar a plena dedicació a la Universitat de Barcelona com a professora Titular de Treball Social i com a Directora del Departament de Treball Social, des de 2008 a 2016.
He participat i participo en diversos espais del Col·legi, on actualment soc membre del Consell Deontològic, del Seminari d’Història del Treball Social i de la Comissió de Supervisió.
CARMINA PUIG I CRUELLS
[[{"fid":"20556","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Soc treballadora social, psicòloga i doctora en Antropologia Social i Cultural amb la tesi "La supervisió en la intervenció social" que va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat. Professora en el Grau de Treball Social; en el Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; en el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social i dirigeixo el Programa de Doctorat interuniversitari en Treball Social de la URV.
He col·laborat amb més de 80 institucions, programes de benestar social i salut en la supervisió d'equips de professionals. Soc autora del llibre: "La supervisión en la acción social. Una oportunidad para el bienestar de los professionales" i més de 25 articles, entre ells "Diez propuestas para cuidarse y cuidar en las profesiones sociales. Hacia la construcción de una cultura del cuidado en los profesionales".
Considero que els professionals són el recurs més valuós del sistema de serveis socials, per aquest motiu han de tenir cura d'ells mateixos, supervisar-se per poder atendre curosament a les persones.