La crisi econòmica dels últims anys ha tingut un fort impacte negatiu en les persones més vulnerables, ja que ha provocat canvis indesitjables al mercat de treball. L’adveniment de figures com els ‘working poor’ (treballadors pobres) i el ‘precariat’ han posat de relleu el fracàs del model d’inserció laboral com a eina per superar la pobresa i evitar l’exclusió social. Juntament amb aquest procés s’ha produït una transformació del sistema productiu causat per la robotització que està significant l’expulsió del mercat laboral de perfils professionals de baixa qualificació, amb la qual cosa ens trobem davant d’un doble procés d’exclusió de les persones amb major dificultat per trobar ocupació estable i digna.
Això ha comportat la necessitat d’intervenció des del sector públic i des dels agents socials, i en els últims anys arreu d’Europa s’ha començat a estudiar seriosament la idea d’establir rendes fonamentades en un dret derivat del simple fet de ser ciutadà. La heterogeneïtat de les propostes és molt alta –rendes bàsiques universals, rendes mínimes d’inserció, rendes garantides, rendes ciutadanes…–, i en paral·lel s’han començat a desenvolupar programes pilots i experimentals per mesurar l’impacte d’aquestes polítiques i descobrir quina és la manera més eficient i efectiva de desenvolupar la provisió de benestar socioeconòmic a la població.
La jornada té un doble objectiu: en primer lloc, exposar diferents casos de projectes vinculats a la garantia de rendes que s’estan desenvolupant a Europa per conèixer el tipus de polítiques que s’estan plantejant, les mesures implementades, el seu impacte i els resultats obtinguts. En segon lloc, aconseguir que aquest espai de posada en comú d’experiències sigui l’inici d’una col·laboració més estreta entre l’administració pública i el tercer sector social per desenvolupar una renda municipal a Barcelona que ens permeti construir una ciutat més equitativa i justa.