Prop d'un centenar de persones, entre presencials i online, van participar a la jornada “Treball social i mediació. On som, on anem?”, organitzada per la Comissió de Mediació el passat 10 de febrer. Una interessant jornada en la qual es va parlar de la situació actual de la mediació i dels diferents mecanismes de resolució de conflictes i dels reptes a abordar per millorar l'atenció des del treball social.
La tresorera de la Junta de Govern, Laura Morro, va ser l'encarregada de donar la benvinguda a l'acte destacant la importància de comptar amb habilitats mediadores en el dia a dia per ajudar a resoldre conflictes i posant l'accent en el valor d'estar formades en mediació.
Seguidament Gemma Pellicé, referent de la Comissió de Mediació; Carmen Solanes i Noelia Rosés Cànoves, membres de la Comissió, van presentar la "Guia d'eines per a l'exercici de la mediació en treball social". Un document, elaborat per la pròpia Comissió, que neix amb l'objectiu de ser un recurs de suport per a qualsevol treballadora social que la vulgui utilitzar en la seva activitat professional i obtenir mecanismes no adversarials per la gestió de controvèrsies.
La jornada va continuar amb una taula rodona, moderada pel membre de la Comissió, Artur Roman, i que va comptar amb la intervenció de diferents ponents que van aportar diferents mirades i abordatges en relació a la mediació.
La primera va ser la treballadora social del Centre de Salud Mental de Sant Martí Sud de l'Institut de Salut Mental del Parc de Salut Mar, Vanessa Gallardo, que amb la xerrada "Conflictes i salut mental. Límits i oportunitats de la mediació", on va explicar diferents casos d'aplicació de la mediació en la seva tasca habitual amb pacients i famílies amb problemàtiques de salut mental.
La segona ponència va ser "Els ADR i l’estat del benestar", a càrrec de Gemma Ubasart, exconsellera de Justícia, Drets i Memòria del Govern de la Generalitat de Catalunya (2022-24). En la seva intervenció va abordar la importància de la gestió adequada dels conflictes "amb una mirada menys judicialitzadora, menys enfocada a la via penal". També va incidir en la importància d'empoderar les persones en conflicte i del paper de les treballadores socials a través de l'acció comunitària, de l'exercici propi de la mediació i dels ADR i, fins i tot, de la mediació intrajudicial i la justícia restaurativa.
L'última xerrada va ser la de l'advocat soci de Mallart & García Roqueta, advocats associats, Carles Garcia, que en la seva ponència "Llei i mediació. Què han de tenir en compte les treballadores socials", va parlar de la Llei Orgànica 1/2025, de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia, que obligarà a passar per un requisit de procedibilitat i que permetrà al ciutadà decidir com "dibuixar el seu destí judicial". "Parlem d'una revolució i transformació en matèria de justícia i on necessitarem de totes i tots els professionals".
La sessió va concloure amb un torn de preguntes per part de les assistents. Si et vas perdre la jornada la pots veure al nostre canal de Youtube.