El passat 21 de febrer, el grup de treball de la Renda Garantida de Ciutadania de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del Col·legi va organitzar la jornada de presentació i debat sobre l'informe “Anàlisi dels resultats de l’enquesta la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) des de la perspectiva dels i de les treballadores socials”, realitzada entre el març i l'abril 2020 i en la qual van participar 604 col·legiades.
La vicedegana, Mercè Civit, va ser l'encarregada d'obrir aquesta trobada, on es van aplegar una trentena de persones per compartir els resultats de l’enquesta i generar un espai de debat per tal de conèixer l'impacte de la Llei de la RGC en la vida de les persones beneficiàries i, sobretot, per definir el paper de la treballadora social en el marc de les polítiques de garantia de rendes.
Tal i com es va concloure en la jornada, la RGC ha tingut un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones beneficiàries, augmentant la seva capacitat per cobrir necessitats bàsiques, però segueix sent insuficient: no arriba a totes les persones i famílies que la necessiten (requisits d'accés, dificultats burocràtiques...) i la pobresa es manté. També va quedar palès que el col·lectiu té posicionaments i sensibilitats diverses en relació a l'impacte d'aquesta prestació en l'exercici de la professió. És un moment de canvi de paradigma i oportunitat, moment per redefinir i replantejar.
En aquest marc es va abordar també el paper del Col·legi, assegurant que ha de seguir vetllant pel correcte desplegament de la Llei i perquè sigui equitatiu arreu del territori, cosa que actualment no és així. A més, s'ha de seguir participant en els espais institucionals fent esmenes i proposes de millora. No obtant, tambés es va plantejar recuperar un paper actiu fora de la institució, més activista i de denúncia juntament amb les entitats i els moviments socials, i a nivell intern, per a reactivar el col·lectiu professional perquè s'impliqui en la política de garantia de rendes i reflexioni sobre quin paper tenen les treballadores i treballadors socials i cap a on ha d'apuntar la professió al segle XXI.
Tal i com va anunciar el grup de la RGC les següents passes seran donar a conèixer els resultats de l'enquesta, ampliar la base del grup de la RGC i dur a terme una acció de reflexió i formació al voltant del dret a la garantia de rendes en l'actual context, destacant el nou paper del treball social en la lluita pels drets socials però també en l'acompanyament a les persones.