Hem obert el període de votació per escollir les guardonades i/o guardonats a la Medalla d'Or del Col·legi 2020. El termini finalitzarà el proper dimarts 25 de febrer a les 14h.
Aquest emotiu i esperat guardó consta de dues categories que se sotmeten a la votació de la col·legiatura:
- Significació del Treball Social en el moment actual. És a dir, treballador/a social actiu, de referència, dins d’un àmbit d’intervenció concret.
- Trajectòria professional, treballador/a social amb experiència professional superior a 25 anys amb reconeguda trajectòria de mèrits professionals.
El llistat de candidates i candidats ha estat elaborada per les Delegacions del Col·legi, les Comissions, la RTS, el Seminari Permanent d’Història, l'Equip ‘65 i l'Assessoria de Publicacions No Periòdiques.
Qui són les candidates i candidats?
Trajectòria professional
Mª MONTSERRAT BOZZO ROQUE
Vaig cursar estudis d’assistent social de l’Escola Torras i Bages de Manresa, promoció de 1966. La meva trajectòria professional va començar al 1970/72 a la Barriada Mión de Manresa, tres dies per setmana, on feia treball individual i comunitari. Del 1973 al 1985, feia treball Social d’empresa en una empresa Minera del Bages, desenvolupant treball individual, comunitari (Barris de l’empresa) i amb equip amb altres professionals de diferents disciplines dins de l’empresa. Durant aquests anys vaig tenir 6 alumnes de pràctiques de l’escola de Manresa i un grup de l’escola universitària de Barcelona. A partir del 1985 i fins el 2002 vaig ser cap de Relacions laborals de la mateixa empresa minera.
Pel que fa a la meva vinculació al Col·legi, al 1967 vaig ser vocal de la Junta, del 1968 al 1972 secretaria de la junta, del 1972 al 1976 i del 1981 al 1982, presidenta. Al 1982, secretària de la Junta Gestora del Col·legi i participació en el grup d’empresa. Al 1984, vaig participar al Consell Assessor d’ètica professionals, i actualment participo en el Seminari d’història del Treball Social.
JOSEFINA (JOSE) FERNÁNDEZ I BARRERA
Vaig obtenir el títol de Treballadora Social l’any 1970. Posteriorment, he ampliat la formació acadèmica amb la llicenciatura en Dret i el doctorat en Sociologia, amb la tesi “Els infants com a ciutadans”. He treballat en l'àmbit de la Salut i la Salut Mental, la Infància i la Família, en Mediació familiar i en el suport al món associatiu.
He realitzat estades de treball social a Londres (1971) i a Chicago (1973-74). He treballat tant al sector públic (Maternitat de la Diputació de Barcelona i Direcció General d’Infància de la Generalitat de Catalunya) com en el sector privat (Institut Frenopàtic i Programes Socials de la Fundació “la Caixa”).
Una de les meves àrees d’interès especial ha estat la supervisió del treball social, la salut mental i el treball amb la infància. Vaig exercir parcialment com a docent a l’Escola de Treball Social de Barcelona, fins que al 1996 em vaig incorporar a plena dedicació a la Universitat de Barcelona com a professora Titular de Treball Social i com a Directora del Departament de Treball Social, des de 2008 a 2016.
He participat i participo en diversos espais del Col·legi, on actualment soc membre del Consell Deontològic, del Seminari d’Història del Treball Social i de la Comissió de Supervisió.
ROSA MARIA FERRER VALLS
Nascuda a Igualada. A Barcelona vaig estudiar Assistent Social (promoció 1972). Diplomada en Treball Social, el 1991 per la UB. Llicenciada en Periodisme (UAB). Experiència professional com a treballadora social en l’atenció directa al Col·legi Sant Ramon de Barcelona i a l’empresa Telefònica. Docent de Treball Social a les escoles de Manresa, ICESB i EUTS UB.
Vicepresidenta del Consejo General del Trabajo Social. Diputada al Parlament de Catalunya (VIII Legislatura). Comissionada 9 JJSSB. Membre de la Revista de Treball Social (RTS) durant 19 anys i directora del 2014 al 2018.
Per a mi els valors fonamentals en el treball social són l’ètica, la confiança en les possibilitats de les persones, el respecte a la diferència, el treball en equip, la creativitat, la importància dels referents teòrics, la necessitat de compartir experiències i publicar-les. I molt important, creure en la força del treball social i la responsabilitat de la nostra actuació.
MARIA TERESA MASSONS I RABASSA
Publicació de 15 articles a Catalunya, Espanya i estranger, i de 3 llibres: “Vocabulari anglès-català-castellà de termes de treball social”, “Models de justícia de menors a Catalunya i altres països” i “Teoria i pràctica de l’avaluació de serveis socials”.
He fet docència en l’àmbit de l’Atenció a infants maltractats i Coordinació serveis socials/policia. També investigació: problemàtica infantil al barri de la Mina i problemes escoles Les Corts.
La meva activitat col·legial ha estat: Consell d’Ètica (1989/90), Vocal del Consejo (1988/90), Presidenta Col·legi (1991/93), Directora RTS (1999/2003), Secretària Junta de Govern (2006/07), Comissió d’estatuts (2010 i 2018), Instrucció de denúncies (2010/20), Redacció d’informes TS (2018/20), Seminari d’Història (2017/2020). Introductora a Espanya: coordinació serveis socials/policia i tractament integral/coordinat (serveis socials, justícia, policia, presons) de la delinqüència.
CRISTINA PÁEZ COT
Diplomada en Treball social, Postgrau en Salut Mental i Immigració, Màster en Ecologia Emocional, supervisora de Treball Social i professora- col·laboradora de la UOC.
Vaig començar els estudis de Treball Social sense saber, pràcticament, de què tractava aquesta professió. Inicialment, el món judicial em va permetre conèixer un sector de població vulnerable i sense gaire possibilitats de recuperació i un aparell administratiu rígid i lent, en la seva voluntat de canvi. Després, el món de la salut i la salut mental, bressol de la meva formació i llarga experiència professional, m’ha donat l’oportunitat de comprovar el gran ressò i magnitud de la nostra professió. Una disciplina, preciosa. Una professió que permet acompanyar processos de canvi i creixement individual; permet generar sinergies comunitàries treballant en equip i potenciant les xarxes naturals de la societat; una professió que permet incidir i provocar millores a l´àmbit familiar.
També aquesta professió m’ha ofert la possibilitat d’arribar al jovent: als alumnes del Grau de Treball Social o del Màster de Treball Social Sanitari als quals proposo, sobre tot, que siguin professionals íntegres i crítics amb el sistema. Fa uns quants anys, gaudeixo com a Supervisora de Treball social, de la satisfacció que dona, ajudar a pensar i reflexionar sobre la feina feta, amb altres treballadores socials. I darrerament, com autora del llibre Ales de paper, a fer volar la riquesa polièdrica de la nostre professió i la plasticitat i creativitat que aquesta té arreu del món.
ESTHER PARRAMON VIGATÀ
Començo com a treballadora social el 1972 a Girona, a Càritas Interparroquial. Al 1975 passo al SEREM (Persones amb discapacitat), a l’Administració Central.
Després, vaig ser transferida a la Generalitat, al 1983 amb dedicació a programes d’Atenció Social Primària, i Infància i Adolescència en risc social. Remarco d’aquesta etapa la meva participació en el desplegament de les UBASP i dels primers EAIAs al territori de Girona.
Des de 1992 al 2014 exerceixo la direcció del CAD Girona. D’aquesta etapa destaco la pràctica del treball en equip, l’impuls de la coordinació professional i entre serveis i el treball en xarxa, (CTIC, Taules Infáncia- ICASS, Ensenyament-ICASS, Salut Mental-ICASS). Activitat col·legial: Presidenta Associació 1981, Membre de Junta de Govern Provisional del Col·legi 1982. Taules de Treball i Comissions. Tribunals de selecció. Activitat docent.
XAVIER PELEGRÍ VIAÑA
Em vaig formar com assistent social als anys setanta a l’Escola de la Creu Roja de Lleida. Començo a treballar com a professional amb persones amb discapacitat intel·lectual a Tàrrega i als vuitanta participo en la creació dels serveis socials d’atenció primària de l’Ajuntament de Lleida. Després passo a l’àrea d’infància de la Diputació de Lleida on portem a terme el tancament de la Maternitat i la corresponent creació d’un CRAE, fins que des del Col·legi se’m demana organitzar el VIII Congrés Estatal de professionals a Barcelona-92.
Des de fa 25 anys em dedico exclusivament a la docència, que he exercit a l’ICESB i a les EUTS de Barcelona i Lleida. Actualment soc professor del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida. Durant aquest anys no he deixat de formar-me i vaig fer un Postgrau en Direcció de Serveis Personals i de Benestar Social i després la llicenciatura i el doctorat en Antropologia Social i Cultural.
També he dirigit una tesi doctoral i he procurat investigar i escriure sobre el meu camp d’especialització, els serveis socials, però això seria més llarg de detallar i en bona part es pot trobar en aquest enllaç.
RAMONA TORRENS BONET
Soc Treballadora Social, doctora en Antropologia Social i he fet recerca i assessorament sobre l'estructura i el desplegament dels serveis socials.
He dedicat la meva vida professional a construir el Treball Social dins de la Universitat Rovira i Virgili, tant a nivell personal com professional. He liderat plans d'estudi de Grau i de Màster dins la URV, i he acompanyat la creació d'un doctorat interuniversitari en Treball Social. Ho he fet convençuda que el bagatge professional s'ha de portar a les aules i que la recerca i el coneixement han de revertir en la pràctica professional.
He defensat la importància del professorat associat, de les pràctiques basades en l'aprenentatge-servei, de l'espai compartit amb el món professional i de la investigació com a tasca inherent a la pràctica professional. Ha estat i és un privilegi formar part de la comunitat de treballadores i treballadors socials com a formadora.
Significació del treball social en el moment actual
ELISABET BÀRBARA SIRERA
Diplomada en Treball Social i Llicenciada en Pedagogia Social. Amb més de 25 anys en l’exercici professional, la meva trajectòria va iniciar-se en el món de la infància, treballant en CRAE’s i posteriorment en el camp de la salut mental, al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Nou Barris.
Posteriorment, on he desenvolupat la meva carrera professional ha estat en el marc de l’administració pública, treballant a l’Ajuntament de Barcelona en el marc dels Serveis Socials. Vaig iniciar aquest recorregut al Centre de Serveis Socials de Ciutat Meridiana (Nou Barris) i, més tard, vaig assumir la Direcció del Centre de Serveis Socials de Roquetes. Des d’aquests dos rols he fet una clara aposta pel treball social comunitari com a eina per a la transformació social i per l’impuls de respostes col·lectives als problemes complexes i reptes socials.
Actualment treballo al Servei d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona com a membre de l’equip directiu del servei, impulsant l’acció comunitària. Al llarg d’aquests anys he compaginat la meva trajectòria laboral amb la docència com a professora associada a la UFR Treball Social de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.
FRANCINA PLANAS VILELLA
Treballo amb la convicció que les persones, grups i comunitats amb qui estic, i també amb els equips amb qui comparteixo l’aventura del treball social, tenim la capacitat de créixer, enfortir-nos i transformar, tot millorant-nos.
Procuro, professionalment, exercir críticament de “catalitzadora” de l’esforç que fan les persones, grups i comunitats per avançar en la transformació social. Procuro tenir en compte l’estreta interrelació entre les condicions de vida de les persones i grups amb qui treballo i el sistema econòmic i social del país, els contextos macroeconòmics internacionals. Promoure la participació a tots els nivells, i molt especialment en l’àmbit comunitari, crec que és essencial per avançar en canvis, que tot i ser concrets i potser reduïts són significatius del que cerco: una societat més humana, més solidària en la cura i en la defensa dels drets socials, i on la vida sigui possible viure-la en plenitud.
CARMINA PUIG I CRUELLS
Soc treballadora social, psicòloga i doctora en Antropologia Social i Cultural amb la tesi "La supervisió en la intervenció social" que va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat. Professora en el Grau de Treball Social; en el Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa; en el Màster en Antropologia Urbana, Migracions i Intervenció Social i dirigeixo el Programa de Doctorat interuniversitari en Treball Social de la URV.
He col·laborat amb més de 80 institucions, programes de benestar social i salut en la supervisió d'equips de professionals. Soc autora del llibre: "La supervisión en la acción social. Una oportunidad para el bienestar de los professionales" i més de 25 articles, entre ells "Diez propuestas para cuidarse y cuidar en las profesiones sociales. Hacia la construcción de una cultura del cuidado en los profesionales".
Considero que els professionals són el recurs més valuós del sistema de serveis socials, per aquest motiu han de tenir cura d'ells mateixos, supervisar-se per poder atendre curosament a les persones.
A tenir en compte a l'hora de votar
- Totes les col·legiades i col·legiats podeu votar a 1 persona per categoria.
- Les votacions són totalment confidencials, tot i que per votar us heu d’identificar amb nom i cognoms, dni i número de col·legiada. Aquestes dades només s'usaran per confirmar que les persones que voten són col·legiades i que no es dupliquen els vots.
L'entrega de la Medalla d'Or
Les Medalles d'Or s'entregaran el proper 17 de març, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Treball Social, en un acte que celebrarem a l'Institut d'Estudis Catalans. Properament us donarem més informació d'aquest acte.