El passat divendres 24 de març va tenir lloc la IV Jornada Món Empresarial a la Sala 3 del Palau 5 al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, dins el marc del Saló dels Màsters i Postgraus, Futura. La cita va reunir degans i presidents dels col·legis professionals, gerents de fundacions, associacions i institucions, a més d’experts de l’àmbit de l’empresa que van oferir la seva opinió sobre el rol de la dona a les organitzacions, especialment als càrrecs de més responsabilitat, a més d’incidir en les vies i estratègies a seguir a l’hora d’impulsar la seva visibilitat en un món generalment dominat per homes.
Sota el títol, “Les dones als col·legis professionals: impulsem junts el canvi!”, la IV jornada organitzada per la publicació d’economia i empresa va posar el focus en la poca presència i visibilitat que encara tenen les dones en l’àmbit tant col·legial com laboral, sobretot quan es tracta d’accedir als càrrecs de major responsabilitat i d’aportar el seu valor afegit a les empreses.
L’editora de Món Empresarial i Mundo Empresarial, Laura Pons, va ser l’encarregada d’obrir l’acte i donar la benvinguda als assistents. A continuació, la presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (FIDEM) i codirectora d’Amat Immobiliaris, Joana Amat, va abordar la ponència “Passos per arribar a la coresponsabilitat social”
Tot seguit, el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Daniel Faura, va començar la seva ponència “Avancem, però queda molt per fer, i és cosa de tots/totes!” advertint que parlaria més de dones que de col·legis i admetent que fins que no va rebre la invitació de Món Empresarial per intervenir a l’acte, aquest era un tema “que no estava a la meva agenda”. Un cop acceptat, però, el “repte”, va recopilar les darreres xifres sobre presència femenina en diversos àmbits (laboral, acadèmic, col·legial).
La darrera ponència, titulada “Estratègia: obrir-nos per tenir influència”, va anar a càrrec de la degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, que va començar la seva intervenció explicant com la seva principal tasca ha consistit a fer una “posada a punt” del seu col·legi en l’àmbit de l’apoderament de la dona. Per això, primer s’han dedicat a localitzar les dones que han influït positivament en aquest sentit en els col·legis, “una tasca que ha resultat força difícil”, reconeixia la ponent, i després han aconseguit recopilar i integrar mirades diferents per enriquir el seu procés de creixement. A més, Carrera ha engegat un equip de treball anomenat “Les veus del col·legi” que posa a l’abast dels mitjans de comunicació un grup de 50 expertes llestes per intervenir “quan se’ns demana una opinió”.
La degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya també va subratllar que estan aprenent a “assenyalar el que s’ha de fer o no s’ha de fer, perquè ens toca posar sobre la taula el que no va bé i estem disposats a treballar per millorar-ho”. Així mateix va recordar que cal apropar-se a la ciutadania, fer autocrítica i estar alerta amb el llenguatge que encara “no és de gènere”. En aquesta línia, Carrera va anunciar que “hem impulsat un codi de bones pràctiques amb mirada de gènere” per avançar en l’ètica dins de l’organització.
Un cop finalitzades les ponències, es va obrir un torn de preguntes i debat amb l’auditori.